„Am discutat cu Inspectoratul de Stat in Constructii sa faca inspectii la cladirile proiectate dupa 1 ianuarie 2007”, a declarat Stamatiade, in cadrul unui seminar pe tema certificarii energetice a cladirilor.

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Cristian Clenciu, a mentionat ca la nivel de tara doar 5% din cladirile nou construite detin un astfel de certificat si ca nu exista masuri de sanctiune care sa oblige dezvoltatorii sa obtina acest document.

„Inspectoratul va da amenzi daca nu exista acest certificat la cladirile receptionate. Primariile vor bloca receptionarea cladirilor care nu detin certificatul, iar in cazul tranzactiilor cu imobile existente, notarii nu vor parafa contractul de vanzare-cumparare fara acest document. Cei care incalca prevederile legale sunt cazuri penale”, a replicat Stamatiade.

Cu toate acestea obligativitatea certificatului energetic la tranzactiile cu cladiri existente nu a fost clarificata si nu este nicio masura data de minister care sa fie in vigoare in momentul de fata.