Studiul releva ca 7 din 10 romani din mediul urban declara ca detin o locuinta proprietate personala, dar cifrele se nuanteaza considerabil in functie de factorul "varsta", potrivit Mediafax.

Procentul "proprietarilor de locuinta" creste odata cu varsta. In timp ce doar 40% dintre tinerii romani (20-34 de ani) detin o locuinta proprie, in cadrul grupei de varsta 50-65 de ani propietarii de locuinta reprezinta majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

"Doar romanii din regiunea Moldova detin o locuinta persoanala intr-o masura relativ mai mica - 58%, comparativ cu media de 69% la nivel national", se mentioneaza in studiu.

Casa, doar cu credit

Dintre cei care au o locuinta, 37% au contractat si un credit. De asemenea, 15% dintre cei care detin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In plus, in urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe, in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua locuinta.

Citeste si Cum poti sa-ti renovezi mai ieftin casa cu bani de la stat!

Sondajul a relevat, de asemenea, ca 3 din 10 romani detin credite bancare, cei mai multi din Muntenia si Oltenia si cu varste de 35-40 de ani. Bucurestiul se afla la polul opus, cu cele mai putine credite. Doar 7% dintre persoanele intervievate doresc sa contracteze un credit in urmatorul an.

Putini romani au bani sa-si schimbe masina

Pe de alta parte, 6% dintre romanii din mediul urban care detin un automobil intentioneaza sa il schimbe in urmatorul an, iar 4% doresc sa achizitioneze inca unul, in conditiile in care jumatate dintre locuitorii din mediul urban detin un automobil proprietate personala. Grupa de varsta 35-49 de ani este in cea mai mare masura "posesoare"de automobile (61%).

Dintre cei care nu detin automobil, doar 10% intentioneaza sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele sondajului arata ca 4 din 10 romani detin atat locuinta, cat si autoturism, in timp ce aproximativ 20% nu au niciunul din aceste bunuri. In acelasi timp, jumatate dintre romanii cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani si dintre cei cu venituri peste 2.000 de lei lunar sunt proprietari ai unei locuinte si unui automobil.