In al doilea trimestru al anului 2014, indicele national a continuat parcursul usor descendent din trimestrul anterior, cu o scadere a nivelului pretului mediu cu 0,8% fata de trimestrul precedent, in timp ce comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile imobiliare la nivel national au scazut cu 2%.

In ultimii cinci ani care au trecut dupa "crash"-ul din 2009, pretul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an, potrivit celei mai noi editii a Indicelui Proprietatilor Rezidentiale.

Desi evolutia fata de aceeasi perioada a anului 2013 a inregistrat o tendinta descendenta, indicele pentru Bucuresti a crescut cu 1,8% in ultimul trimestru, cu o rata de crestere de 1,9% pe segmentul Bucuresti Periferie si o scadere de 1,2% in Bucuresti Centru. In perioada relativ stabila din ultimii ani, indicele Capitalei a alunecat atingand o medie de -3,5% pe an. In pofida unei corectii trimestriale negative, preturile din Judetul Ilfov s-au stabilizat in ultimul an, de o maniera similara cu ultimii 5 ani, depasind ca performanta principalele zone urbane ale Capitalei.

Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au inregistrat o modificare negativa in trimestrul al doilea, de la an la an. Astfel, diviziunea Dunare si Marea Neagra se afla in topul performantei, cu -0,9%, urmata de diviziunile Bucuresti, Ilfov si Vest cu -1,1%. Cele mai mari scaderi de pret de la an la an s-au inregistrat in sud si in centru, indicand faptul ca modificarile pretului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezinta o mica variatie in jurul indicelui mediu national.

Incepand din vara anului 2009, Moldova a mentinut cea mai mica rata de scadere a pretului mediu anual calculat pe o perioada de 5 ani, de 1,7%, urmata de Sud cu 2,9%, in timp ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat in jurul mediei nationale de -3,8%.

O variatie stabila si limitata se aplica si indicilor corespunzatori marilor orase din Romania, cu cele mai largi variatii pe termen scurt, interpretabile ca si corectii ale fluctuatiilor temporare, in timp ce Braila si Constanta au demonstrat o crestere pozitiva in trimestrul al doilea, de la an la an. Pe termen lung, Iasi a inregistrat cea mai mica scadere medie anuala pe perioada ultimilor cinci ani, de 1%, urmat de Timisoara cu 2,8%, in timp ce toate celelalte orase au inregistrat rate mai abrupte de scadere a preturilor.

"Se pare ca proprietatile noi au inregistrat o performanta mai buna, atat la nivel national, cat si in Capitala in trimestrul analizat. Indicele proprietatilor noi a crescut de asemenea in Bucuresti si la nivel national in ultimele 12 luni. Performanta indicilor pentru apartamente si proprietati vechi nu difera semnificativ de cea a indicilor agregati nationali. Per total, noua publicare a indicilor de pret imobiliari EPS sugereaza persistenta unui mediu de usoara scadere la nivel national, cu oscilatii limitate la nivel regional sau al oraselor, nu departe de un nivel stabil", mentioneaza sursa citata.

EPS subliniaza ca piata proprietatilor noi a castigat avant, in timp ce celelalte tipuri si piete locale par sa-si fi regasit echilibrul in asteptarea revenirii unui mediu de crestere si a reaparitiei cererii. Eurobank Property Services este o subsidiara a grupului Eurobank.