Potrivit Colliers International, specialistii estimeaza ca aceste zone vor atrage viitoarele dezvoltari de spatii de birouri care vor concura cu zonele de birouri deja consacrate, precum Floreasca - Barbu Vacarescu.

"Cred ca prima zona care se va dezvolta in urma extinderii retelei de metrou va fi Romexpo - Expozitiei, care poate fi o alternativa foarte buna pentru companiile situate in Floreasca-Barbu Vacarescu. Istoric, zona Piata Presei a fost atractiva pentru chiriasi din domeniul financiar care fie au, fie au avut sediile principale in aceasta zona. In contextul actual, vad un real potential ca aceasta zona sa se consolideze ca un centru financiar al orasului", spune Lucian Opris, Senior Associate in cadrul companiei imobiliare.

In prezent, stocul de spatii de birouri moderne din Bucuresti este estimat la 2,13 milioane de mp, dintre care Piata Presei/Expozitiei si Baneasa reprezinta doar 7%, respectiv 6%. Odata cu dezvoltarea Magistralei 6, care cuprinde statii de metrou in proximitatea Complexului Comercial Baneasa si a Aeroportului, zona Baneasa-DN1 s-ar putea dezvolta, de asemenea, ca un pol de birouri.

"Zona Baneasa-DN1 are avantajul de a fi deja dezvoltata din punct de vedere retail, iar viitoarele proiecte de birouri vor veni atrase de vizibilitate, acces usor si prezenta masiva a functiunilor de retail. Exista un trend al schemelor mixte, care reunesc birouri, retail si rezidential. Cred ca zona Baneasa, odata ce va fi deservita de reteaua de metrou, avand deja o oferta consistenta de retail, se poate dezvolta ca un important pol mixt, componenta de rezidential urmand apoi in dezvoltare, ca al treilea element al ecosistemului", a explicat George Didoiu, director la compania de consultanta imobiliara.

In prezent, atat in zona Expozitiei, cat si in zona Baneasa sunt, conform comunicatului Colliers International, disponibile mai multe terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, suprafata totala disponibila ajungand pana la 10 si 15 hectare pentru zona Expozitiei, unde preturile variaza intre 400 si 700 euro/mp si pana la 20 de hectare in Baneasa, unde preturile sunt cuprinse intre 300 si 500 euro/mp.

Orhideea-Politehnica si Cotroceni, cele mai cautate zone de birouri

Zonele Orhideea-Politehnica si Cotroceni au fost varf de lance si au atras tranzactii de birouri care au insumat 50.209 mp, numai in primele sase luni din 2016, conform datelor centralizate in Forumul principalelor companii imobiliare de pe piata de birouri.

Ponderea tranzactiilor de birouri din zona de centru-vest a Capitalei a crescut la 33% din totalul pietei de inchirieri si pre-inchirieri, in primele sase luni din 2016, de la doar 10%, la nivelul anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting.

Numarul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, atragand atentia managerilor companiilor in cautare de sedii noi.

In topul zonelor de birouri din Bucuresti conduce zona de centru-nord, cu un total de 81.842 mp si o pondere de 54% din totalul tranzactiilor, in S1 2016. Aceasta a pierdut, insa, circa 14% din cota de piata numai in ultimele sase luni (la nivelul intregului an 2015 ponderea a fost de 68%).

Pe locul doi in S1 2016, se afla zona de centru-vest, pe locul trei zona ultracentrala (la mare distanta insa ca volum de primele doua si cu o pondere de 6%), urmata de zonele de centru-est si centru-sud, fiecare cu un procent de 3%. Comparativ cu 2015, zona de centru-vest a crescut cu 23% din cota de piata, in timp ce zona de nord a scazut cu 7% si zona ultracentrala cu 4%.