"Planul nostru este sa vindem ultimele 60 de locuinte din complexul Vivenda pana la sfarsitul lunii noiembrie. Intre timp, lucram la faza a treia din proiect, respectiv doua blocuri, cu aproximativ 300 de apartamente. Vrem sa modificam putin structura apartamentelor pentru a fi mai eficiente si pentru a putea beneficia de TVA de 5%. Vom incepe constructia in iunie anul viitor, iar investitia este estimata la 16 milioane de euro", a declarat, pentru Mediafax, Mauricio Mesa Gomez, seful companiei spaniole Her­cesa in Romania. 

Hercesa detine mai multe terenuri in Bucuresti pentru proiecte rezidentiale, complexul Vivenda din Titan, unde mai sunt disponibili pentru constructie circa 25.000 de metri patrati, dar si hotelul Cismigiu. 

Decizia de a incepe dezvoltarea unei noi faze din proiectul Vivenda are la baza pe de o parte factorii economici favorabili, inclusiv cei legati de sursele de finantare, dar si faptul ca Hercesa aproape a epuizat stocul de locuinte detinut pe piata locala. 

"Discutam cu bancile pentru finantarea proiectului si situatia s-a schimbat in bine in ceea ce priveste disponibilitatea de a credita proiecte rezidentiale. Creditele sunt mai accesibile pentru clienti, iar dobanzile la creditele in lei s-au redus considerabil. In plus, piata este din nou activa, iar incredere din partea consumatorilor a revenit. Fata de anul trecut, ritmul de vanzare a locuintelor in Vivenda s-a dublat, de la 6-7 unitati pe luna la 15 unitati pe luna", a aratat Mesa. 

"Anul trecut am investit pentru promovare 3.000 de euro si am avut o cifra de afaceri de 7 milioane de euro. Este nimic. Ne vom concentra pe acest proiect in continuare pentru ca avem deja infrastructura, utilitatile. In acest sens, strategia este sa vindem unul dintre terenurile pe care le detinem in Bucuresti pentru a finanta alte investitii. Foarte probabil va fi terenul din Orhideelor (18.000 metri patrati, in apropiere de Pasajul Basarab, n.r.) pentru ca este foarte cautat de catre investitori. Acolo va fi o zona foarte buna de cladiri de birouri in viitor", a explicat Mesa. 

Hercesa mai detine un teren de 700 de metri patrati in apropiere de Piata Unirii, unde ar putea sa dezvolte un hotel, insa nu exista planuri in acest sens in prezent. 

Grupul Hercesa a cumparat hotelul Cismigiu in anul 2004 si a transformat cladirea intr-un hotel de patru stele. Cladirea a atras si trei chiriasi, beraria Gambrinus, Institutul Cervantes si libraria Humanitas, si va genera venituri de 1,2 milioane de euro in acest an, fata de 800.000 de euro anul trecut. Hotelul a avut anul trecut un grad de ocupare de 57%, iar in acest an, exceptand ultimul trimestru, acesta a fost de 60%. 

"Estimam un grad de ocupare de 65-67% pentru acest an. Avem mai multe vizite din partea clientilor business. Romania a revenit pe harta investitorilor. Un hotel creste in general in primii 3-4 ani, dupa care urmeaza o stabilizare a veniturilor. Ne uitam si la alte proiecte in vederea renovarii, aceasta fiind o alta directie de business a Hercesa in Romania. Am avut discutii pentru unele proiecte, iar acum suntem in discutii avansate pentru un parteneriat cu proprietarul unei cladiri vechi din centrul Bucurestiului, zona Universitate-Romana", a afirmat reprezentantul dezvoltatorului. 

El a adaugat ca imobilul nu este functional si este apropiat ca dimensiune cu hotelul Cismigiu, circa 9.600 de metri patrati, iar intentia este de a construi tot un hotel. Proprietarul are autorizatia de constructie, iar Hercesa se va ocupa de renovare, bugetul alocat proiectului fiind estimat la 15 milioane de euro.