"Observăm o notă de optimism în Europa privind proiectele de finanţare imobiliară, care se regăseşte şi la nivelul pieţei din România. Aceasta este reflectată în abordarea băncilor din România, ţinând cont că majoritatea au inclus în strategia lor finanţarea sectorului imobiliar ca pilon de creştere. Totuşi, există o preocupare generală cauzată de incertitudinea ridicată în mediul politic şi economic ce ar putea avea un impact în dezvoltarea activităţilor de finanţare imobiliară", consideră Ionuţ Măstăcăneanu, coordonatorul echipei de consultanţi fiscali specializaţi în domeniul serviciilor financiare la KPMG în România.

Pieţele imobiliare din Europa au înregistrat, în ultima perioadă, un nivel stabil al activităţii de creditare, potrivit celei de-a 9-a ediţii a Barometrului privind Creditarea imobiliară. Studiul îşi propune să evalueze perspectivele de creditare ale unor pieţe europene şi să descrie atitudinea faţă de creditare specifică fiecăreia dintre aceste ţări - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Suedia. Studiul s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanţi ai băncilor din cele 14 ţări incluse în raport.

Realizatorii Barometrului consideră că riscurile externe precum Brexit ar putea să exercite efecte în viitor asupra unor pieţe.

"Volumul total al investiţiilor în primele şase luni ale acestui an a scăzut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingând o valoare de aproape 110 miliarde euro", nivelul cel mai redus al primului semestru din anul 2014 până în prezent, cel mai probabil pentru că multe dintre tranzacţiile din prima jumătate a anului sunt încă nefinalizate, explică consultanţii.

Potrivit acestora, în prezent, pieţele din ambele regiuni sunt afectate de factori similari, de exemplu în ceea ce priveşte ratele de dobândă, care au scăzut în mod constant în Europa Centrală şi de Est.

Răspunsurile participanţilor la studiu în ceea ce priveşte clasele de active imobiliare preferate indică, totuşi, că rămân diferenţe esenţiale între creditorii din Europa de Vest comparativ cu cei din pieţele în curs de dezvoltare din ECE.

Proprietăţile rezidenţiale sunt preferate de creditorii din pieţele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenţilor. Majoritatea respondenţilor din ECE şi-au exprimat preferinţa pentru segmentul 'office', însă clasa de bunuri industriale şi logistice câştigă în popularitate, în special în ţări precum Cehia, România şi Slovacia, ca rezultat al redresării economice puternice în aceste pieţe în ultimii ani.

De asemenea, hotelurile par a reprezenta clasa de proprietăţi cea mai puţin favorizată între opţiuni, deşi Ciprul şi Croaţia sunt excepţia de la această regulă, având economii puternic influenţate de turism.

"Creşterea recentă a economiei europene va continua probabil, deşi într-un ritm mai moderat. Rata şomajului este în scădere, veniturile sunt în creştere, dar la fel este şi rata inflaţiei, ceea ce ar putea afecta rata dobânzii pe termen mediu. În plus, tensiunile pe piaţa mondială, negocierile dificile pentru Brexit şi o criză nerezolvată a migraţiei în Europa sunt factori de risc pentru perspectivele de creştere pe termen lung", explică Ori Efraim, partener, Head of Real Estate, KPMG în România.

O altă veste bună este, conform Barometrului, că împrumuturile neperformante scad ca număr şi valoare în Europa Centrală şi de Est. Proporţia creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală şi de Est a devenit mult mai mare, depăşind 85% în majoritatea ţărilor. România este printre performeri, cu o proporţie a creditelor performante care se apropie de 95%. În comparaţie, în urmă cu patru ani, doar în două ţări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu.