Acesta este de părere că, în prezent, este mai ieftină o chirie decât achiziționarea unei locuințe la un preț mult supraevaluat.

Potrivit cifrelor oficiale ale Uniunii Eurpene, prețurile imobiliarelor în România au crescut cu 40% în perioada 2014-2018, acest ritm fiind de trei ori mai accelerat față de media din UE. Astfel, România are cea mai accelerată scumpire a imobiliarelor în ultimii patru ani.

Cred că această scumpire este nejustificată de creștererea costurilor cu materia primă și salariile, principalul argument pe care dezvoltatorii îl folosesc când explică de ce au crescut preturile. Realitatea este că prețurile au crescut cu 40%, de două ori mai accelerat decât era justificat de aceste scumpiri. Imobiliarele trebuia să se scumpească cu maximum 20%. Scumpirea cu 40% a venit într-un context oportunist, în care dezvoltatorii au profitat cu lăcomie de o perioadă în care cererea a fost peste ofertă. Acum se văd cu aceste proprietăți în creștere, oferta crește, sunt supraevaluate și cererea scade. Mă aștept ca în 2019, maximum 2020, prețul să scadă cu cel puțin 25%, pentru a reveni la valoarea corectă”, a explicat Iancu Guda, într-un interviu pentru Știrile ProTV.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România a mai spus că riscurile la nivel global sunt, de asemenea, multe și în creștere, vor urma șocuri externe severe în următorii doi ani, care vor duce la o scădere a prețurilor imobiliarelor.

Sunt foarte multe semnale de risc la nivel global, războiul comercial între China și America, creștrrea dobânzilor pe dolar si euro, problemele din China, unde companiile sunt supraîndatorate și au ajuns la un maxim de insolvență istoric, plus instabilitatea din zona euro. Avem Grecia cu mari probleme, Italia este de asemenea supraîndatorată, Franța cu foarte multe tensuni, Germania care își reașază spectrul politic și foarte multe mesaje națioaliste care sunt finan’ate pe datorie. Toate aceste probleme cresc riscurile, piețele sunt foarte volatile – au ajuns la un maxim istoric în august-septembrie 2018, și deja în decembrie au avut ajustări de 20-25% pe principalii indici bursieri. De aceea, incertitudinea investitorilor crește, România nu oferă stabilitate, un confort, și cred că vom avea și șocuri externe severe în următorii doi ani, care vor duce la accelerarea scăderii prețurilor la imobiliare. Deja, în unele orașe ale lumii, imobiliarele scad cu 5-10%”, a spus Guda.

Credite mai scumpe și mai greu de luat

În opinia analistului, desele modificări fiscale din România din ultima perioadă nu au făcut decât să destabilizeze mediul de afaceri și să duc băncile în dificultate.

“România nu oferă o liniște, pentru că vine cu foarte multe modificări fiscale, care aruncă mediul de afaceri în aer, pentru că băncile sunt într-o mare dificultate. Avem taxa pe activele bancare, care va scumpi creditul, va complica accesul la un credit, avem plafonarea gradului de îndatorare, care din nou limitează bancabilitatea, avem Prima Casă care decelerează si care foarte probabil va deveni social cu adevărat, avem inflație, avem populație care nu mai poate crește în venit și în salarii, indiferent că lucrează la stat sau la privat. De aceea, este absolut sigur și evident că cererea pentru imobiliare va scădea. Și într-un context în care oferta crește este demonstrat și sigur că prețurile imobiliarelor trebuie să scadă”, explica Iancu Guda.

Analistul este de părere că nici oamenii care au bani nu se vor arunca să cumpere în această perioadă, pentru că știu că imobiliarele sunt supraevaluate și vor prefera să aștepte să scadă prețurile, plsîndu-și banii în investișii cu randamente mai mari, cum ar fi obligațiunile de stat.

În opinia lui Iancu Guda, “este mult mai ieftin să stai cu chirie un an-doi ani si apoi să cumperi imobiliare, pentru că vei cumpăra cu cel puțin 25% mai ieftin.”

De ce țin la preț dezvoltatorii?

“Dezvoltatorii au crescut prețurile și, din păcate, mulți români s-au aruncat la credite – pentru că vedem creditele noi acordate pentru imobiliare doar în 2018 sunt la nivelul de 13 mld. de lei, cât nivelul din 2007 și 2008 la un loc. Din păcate foarte mulți români s-au grabit, au luat credite pentru imobiliare, au plătit avansuri și au alimentat niște rezerve de bani pentru dezvoltatori, care mai au un an de zile la dispoziție. Cu acești bani se pot hrăni în continuare, astfel încât între timp nu vor scădea prețurile. Dar, gradul mediu de îndatorare al companiilor care sunt active în imobiliare este de 75%, au furnizori de plătit, au bănci de plătit, au taxe la stat de plătit, iar banii de la avansurile încasate de la clienți în ultimii doi ani le ajung maximum în 2019. De aceea, în această perioadă au început să fie foarte agresivi în reclamă, au început să facă campanii promoționale cu reduceri de 10-15%. Iată că se pot ieftini imobiliarele, au profitul foarte mari, dar sunt lacomi și preferă să le maximizeze profitul. Le ajung banii pentru 2019, au avansuri încasate în ultimii doi ani, de aceea vor încerca să amâne scăderea prețurilor, care este inevitabilă”, este de părere analistul fiscal.