Cercetarea arata ca, in total, 84 companii din IT&C, outsourcing si BPO au realizat in 2016 tranzactii de inchiriere birouri noi, la nivelul intregii tari, iar aproape trei sferturi din acestea (59 de companii) au ales Bucurestiul.

Acestora li se adauga 20 de companii din IT&C, outsourcing si BPO care si-au reinnoit contractele de inchiriere in spatiile existente.

Analiza arata o usoara crestere fata de anul trecut, cand 47% din tranzactiile de inchiriere si preinchiriere au implicat astfel de firme.

"Companiile in care tehnologia are un cuvant de spus si angajeaza tineri din IT&C, outsourcing si BPO sunt cele mai active pe piata birourilor si continua sa se extinda atat in Bucuresti, cat si celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov. In 2016, desi implicand un numar mai mic de tranzactii (25 fata de 59), orasele din afara Capitalei au atras o suprafata totala tranzactionata aproape egala cu suprafata tranzactionata in Bucuresti (60.000 mp fata de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil in contextul dublarii suprafetei medii tranzactionate in astfel de orase (unde a fost de 2.500 mp), fata de Bucuresti (1.300 mp)”, a declarat managerul Esop, Alexandru Petrescu, citat de News.ro.

Suprafetele inchiriate au variat, incepand de la 75 de metri patrati si ajungand pana la 13.000 de metri patrati, cat a inchiriat Amazon in Iasi, iar 54 de firme au inchiriat spatii de birouri sub 1.000 de metri patrati. Segmentul de spatii intre 3.000 si 5000 de metri patrati a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, aproximativ 46.000 de metri patrati, reprezentand 33% din total.

In Bucuresti, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing si BPO au ales cladiri de birouri moderne, aflate in proiecte noi, in curs de livrare sau aflate inca in constructie, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice si Orhideea Towers.

Au fost insa chiriasi din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generatie, dar bine pozitionate, precum Charles de Gaulle Plaza, America House, Europe House, Iride Park.

Printre proiectele care au atras atentia unui numar mare de chiriasi se numara Green Court (opt tranzactii), AFI Park, cu fazele 4 si 5 (sase tranzactii), Iride Business Park (patru tranzactii), Oregon Park (doua tranzactii), Sky Tower (doua tranzactii).

Alte cladiri de alese pentru a gazdui angajati din domeniile IT&C si outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polona 68, Maria Rosetti Tower si Globalworth Tower.

In tara, companii din domeniile IT&C si outsourcing au ales tot cladiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iasi, Coresi Park si Liberty Technology Park.