Cea mai mare piata rezidentiala din Romania este regiunea Bucuresti – Ilfov unde in prezent se afla in dezvoltare aproximativ 12.000 de locuinte.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unitati (59,5%), sunt reprezentate de locuinte mass market, adica proiecte rezidentiale amplasate in zonele marginase ale orasului sau in interiorul marilor cartiere, care pun pe piata locuinte cu suprafete mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuintelor vechi si care sunt incluse in proiecte care ofera un numar mai limitat de facilitati.

Anul acesta, aproximativ 4.500 de locuinte incluse in proiecte rezidentiale pentru middle market, cu amplasament mai bun, in interiorul inelului median al Bucurestiului, in zona de nord a orasului sau in apropierea marilor centre de afaceri, urmand a fi livrate in 2017.

Aceste proiecte sunt formate din locuinte cu suprafete similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie si cu mai multe facilitati puse la dispozitia viitorilor locatari.

In plus, aproximativ 500 de locuinte premium si de lux ar urma sa fie livrate in acest an in Bucuresti si imprejurimi.

In 2016 au fost finalizate 10.022 de locuinte in regiunea Bucuresti – Ilfov, potrivit Institutului National de Statistica. In 2016, s-au livrat, in principalele piete rezidentiale din Romania, potrivit estimarilor Coldwell Banker, aproximativ 23.000 de unitati in proiectele rezidentiale, principalele piete rezidentiale fiind Bucuresti - Ilfov, Cluj - Napoca, Sibiu, Brasov, Constanta, Iasi, Timisoara, Pitesti, Oradea, Craiova si Ploiesti.

Preturile medii de tranzactionare se situeaza intre 800 si 1.000 de euro pe metru patrat pe segmentul mass market, intre 1.200 si 1.700 de euro pe metru patrat pe segmentul middle market si peste 2.000 de euro pe metru patrat pe segmentul premium.

A doua piata rezidentiala dupa dimensiuni din Romania este reprezentata de Cluj – Napoca si imprejurimi, in special localitatea Floresti.

Datele Coldwell Banker Romania mai arata ca aproximativ 4.200 de locuinte ar urma sa fie livrate in aceasta zona in 2017, cea mai mare parte (80%) a unitatilor aflate in dezvoltare in Cluj - Napoca adresandu-se segmentului middle market, in timp ce cele aflate in dezvoltare in Floresti tintesc in special cumparatorii mass market.

Sibiu a inregistrat in ultimii ani o dezvoltare semnificativa pe segmentul rezidential, datorata unei cereri sustinute venite ca urmare a dezvoltarii regionale pe segmentele productiei de componente auto, industrial si retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unitati ar urma sa fie finalizate in acest an in regiune potrivit datelor Coldwell Banker Romania.

Aproximativ 2.100 de uniati rezidentiale ar urma sa fie finalizate in 2017 in Brasov si imprejurimi, in crestere cu 10,5% comparativ cu anul anterior.

Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentata de proiecte mass market, reprezentand 65% din oferta, urmata de segmentul middle market cu o cota de piata de 35%. Pretul mediu de tranzactionare in Brasov a fost anul trecut de 925 de euro pe metru patrat, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimata o majorare de 5%, pana la aproximativ 970 de euro pe metru patrat.

Cele mai importante zone de dezvoltare amplasate in apropierea Brasovului sunt Sanpetru, Sacele, Cristian si Ghimbav.

Constanta reprezinta una dintre cele mai mari piete rezidentiale din Romania, cu peste 15.000 de locuinte finalizate in ultimii noua ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In acest moment se afla in constructie aproximativ 1.400 de noi locuinte in Constanta si imprejurimi, potrivit datelor Coldwell Banker Romania, gradul anual de absorbtie al locuintelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%.

Iasi si Timisoara reprezinta alte doua piete rezidentiale din Romania unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuinte noi in ansambluri rezidentiale, in timp ce Craiova, Oradea si Pitesti sunt orasele cu cea mai semnificativa dezvoltare din randul pietelor regionale unde se livreaza anual sub 1.000 de locuinte noi.