“In comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est, Romania se bucura de o cerere interna sanatoasa si exista semne concrete care arata ca atractivitatea tarii este in crestere. Investitori internationali si dezvoltatori incearca sa acapareze tot mai mult din potentialul pietei, intr-un timp cat mai scurt. Cresti, te adaptezi sau dispari, acesta este spiritul actual al pietei imobiliare. Exista un numar mare de proiecte anuntate pe toate sectoarele, iar lupta va fi castigata de cel care se va alinia cel mai repede tendintelor si cerintelor pietei', considera Ilinca Paun, Managing Director Colliers.

Segmentul de birouri, in continua expansiune, ca urmare a mediului economic favorabil

Piata de investitii a fost segmentul vedeta in 2015, fiind primul an post-criza cand activitatea tranzactionala a indicat cu adevarat revitalizarea acestui sector. Segmentul de birouri a fost dominat de cel de outsourcing, prin companii noi sau extinderi ale celor deja existente, atrase de oportunitatile pietei locale.

De asemenea, situatia macroeconomica favorabila sustine sentimentul pozitiv al pietei imobiliare. Cresterea salariilor cu 8,4% si a consumului cu 4,7%, comparativ cu 2014, s-au reflectat in performante mai bune pentru retaileri, conform raportului publicat de Colliers International Romania.

Peste 360.000 de metri patrati de birouri urmeaza a fi livrati in 2016, iar interesul pentru potentialul pietei este confirmat de numarul mare de contracte de pre-inchiriere deja semnate, adica mai mult de jumatate din stocul ce urmeaza a fi livrat.

In ceea ce priveste activitatea tranzactionala, spre deosebire de anul trecut, cand pe piata s-au remarcat cateva tranzactii reper, in 2016, vom asista la mai multe tranzactii de dimensiuni medii, cu suprafete mai mici, cuprinse intre 3.000 - 5.000 de metri patrati.

Colliers considera ca sectorul de outsourcing va fi si in 2016 principalul generator de cerere de spatii de birouri. Cel mai important aspect al acestei cresteri este largirea spectrului de interes pentru Romania, astfel ca nu doar costurile sunt principala atractie, ci mai degraba valoarea si calitatea serviciilor livrate. Ne asteptam la o cerere sanatoasa si sustinuta de spatii noi de birouri in urmatorii ani.

Cresterile salariale impulsioneaza piata de retail

Piata de retail a raportat o efervescenta tot mai mare in ultimii doi ani, impulsionata de contextul economic pozitiv, dar si de cresterile salariale. Pentru 2016, sunt anuntate livrari noi de centre comerciale atat in Bucuresti, cat si in orasele mari din tara.

Conform estimarilor din raport, stocul de centre comerciale din Romania va creste cu 500.000 mp pana in 2020. Dintre orasele mari, Timisoara este unul dintre cele mai active ca urmare a rezultatelor bune pe care retailerii deja prezenti pe piata le-au inregistrat, astfel ca municipiul se va confrunta cu un surplus de 50.000 mp non-food retail pe care va trebui sa il absoarba in urmatorii ani.

Piata de industrial a continuat ciclul de crestere anticipat inca din anii precedenti, fiind dublata si de modificari ale stocului existent. In Bucuresti, pentru prima oara in ultimii ani, a inceput dezvoltarea unor proiecte noi ce urmeaza a se finaliza anul acesta, insumand mai mult de 100.000 mp ce se vor adauga celor 941.000 mp raportati la finalul anului precedent.

Consolidarea sectorului de industrial se extinde tot mai mult in afara Capitalei, iar vestul tarii este urmatoarea concentratie de proiecte de tip industrial, orase precum Timisoara, Cluj Napoca acaparand tot mai mult din cererea noua.

Pentru 2016, piata cu volume investitionale va fi similara cu cea inregistrata in 2015. Romania ofera, inca, un nivel atractiv al randamentelor in comparatie cu restul pietelor din regiune. Costul finantarii este semnificativ mai ridicat decat in pietele din Europa Centrala si de Vest, insa trendul de scadere a inceput, crescand astfel competitivitatea Romaniei ca destinatie de investitii, se arata in raport.