"Legea Darii in plata va influenta foarte mult 'Prima Casa' si planurile foarte multor dezvoltatori care se bazeaza pe acest program. Bancile au o anumita autoritate in piata imobiliara si trebuie sa existe o relatie buna intre banci si jucatorii din piata. Deocamdata, dezvoltatorii de proiecte imobiliare sunt in expectativa si nu cumpara terenuri, pentru ca nu pot estima efectele legii. Legea darii in plata poate provoca un cutremur in sistemul bancar si in toata piata imobiliara", spune presedintele Regatta Real Estate, Eduard Uzunov.  

Daca avansul creste la 30%, putini cumparatori vor putea sa vina la banci cu 15.000- 18.000 euro in loc de 3.000 - 5.000 de euro.  

In contextul in care, de la inceputul anului, pe plan international, caderea burselor a generat o degringolada pe piata, iar pretul petrolului a scazut de asemenea, lucruri care se reflecta si in economia locala, Legea darii in plata poate provoca un cutremur pe piata imobiliara.  

"O lege dura a darii in plata inseamna sa lovim in finantator, iar intr-o industrie orizontala, cum este cea imobiliara - constructorii, dezvoltatorii, finantatorii, consultantii stau toti in acelasi cerc - daca lovesti in finantarea de la banci distrugi piata, pentru ca nu exista alta optiune de finantare. Nici aroganta bancilor nu este buna, dar nici aceasta lege. Banca este motorul pietei imobiliare si al economiei. Ar trebui sa existe si alte surse de finantare, dar in Romania exista numai bancile, deci trebuie sa existe o relatie buna intre piata imobiliara si acestea", spune Uzunov.  

Pe segmentul proprietatilor premium si de lux, piata este stabila si este posibil ca preturile sa creasca usor, cu 1-5%.

O serie de investitori asteapta sa vada cum va evolua piata, insa exista si cei care achizitioneaza constant terenuri si dezvolta proiecte. Printre cele mai bine vazute se numara cele ce urmeaza a fi dezvoltate in zonele Herastrau/Aviatiei si Primaverii/Charles de Gaulle, proiecte aflate in stadiu de constructie sau de autorizatie, dar de care clientii sunt deja interesati.  

Pe segmentul proprietatilor de inchiriat, piata este stabila si este posibil ca nivelul chiriilor sa inregistreze in 2016 o usoara crestere. Acest lucru va aparea in contextul in care stocul de proprietati de inchiriat in zonele cele mai cautate din Bucuresti este din ce in ce mai redus.

In acelasi timp, in contextul in care se obtin mult mai greu autorizatii de construire pentru blocuri noi, segmentul de vile cu arhitectura, cumparate si apoi renovate, cunoaste o crestere importanta.  

Predictibilitatea generala pentru 2016 este minima, intrucat piata imobiliara evolueaza in acelasi ritm ca si economia. Situatia instabila a burselor, pe de o parte, si scaderea dobanzilor din sistemul bancar, pe de alta parte, influenteaza semnificativ piata imobiliara si apetitul de cumparare.  

"Putem estima ca pe acest fond se vor face investitii in lucruri care aduc plus valoare si profit, iar domeniul imobiliar este unul dintre acestea. Romania este geostrategic amplasata senzational si a fost pana acum pe un val de crestere economica: teoretic, investitorii straini ar trebui sa se indrepte catre Romania, mai ales ca yield-uri ca aici sunt greu de gasit in alte tari din UE. Aceste yield-uri au fost anul trecut de 7-8% si estimam ca ele vor scadea, datorita cererii pentru produse bune", mai spune Uzunov.  

Retailerii din zona de restaurante si cafenele, dar nu numai, sunt interesati de zonele de aglomerare urbana generate de cladirile de birouri, zone care incep sa functioneze ca mini-orase independente.

Cele mai cautate sunt zonele din apropierea statiilor de metrou Aurel Vlaicu (Barbu Vacarescu/Floreasca), Pipera (Dimitrie Pompei/Fabrica de Glucoza) si, in viitorul apropiat, Grozavesti (Orhideea).