La sedinta sunt prezenti 401 de parlamentari, 186 fiind absenti.

Noua lege privind imobilele nationalizate nu ii va afecta in niciun fel pe fostii chiriasi care au cumparat astfel de imobile in baza Legii 112/1995 si nu vor exista cazuri in care acestia sa fie scosi din casa de fostul proprietar, deoarece vor fi acordate despagubiri, a asigurat premierul.

"Vreau sa precizez pentru aceia care au cumparat case pe acea Lege 112 a chiriasilor ca aceasta noua lege pe care o adoptam nu ii va afecta in niciun fel, deci nu mai vine niciun fost proprietar sa-i scoata din casa pe care au cumparat-o pe Legea 112. Ceea ce stabilim prin actuale lege este faptul ca, acolo unde mai exista cu adevarat fie cladiri, fie terenuri care pot fi retrocedate, vor fi retrocedate in natura, iar acolo unde nu mai pot fi retrocedate din «n» motive, inclusiv acesta al Legii 112 sau in alte situatii, se plateste o despagubire in bani", a spus Victor Ponta anterior la postul public de radio.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Mediafax a scris, marti seara, ca Guvernul a acceptat sapte amendamente la Legea imobilelor nationalizate, prin care limiteaza punctele pentru cumparatorul de drepturi litigioase, dar schimba conditia de modificare a categoriei terenului pe izlazul comunal si nu mai trateaza chiria catre proprietarul unui spital/scoala ca plata lunara.

Ponta: Recunoasterea despagubirilor in bani pentru imobile genera un deficit de neacoperit 

Sistemul compensarii prin puncte prevazut de Legea imobilelor nationalizate a fost acceptat de CEDO si este compatibil cu standardele UE, iar orice alta varianta, respectiv recunoasterea despagubirilor in bani, ar fi ridicat deficitul la un nivel care nu mai putea fi acoperit, a afirmat miercuri premierul Ponta.

PDL va contesta proiectul de lege la Curtea Constitutionala

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat ca premierul Victor Ponta si-a angajat raspunderea pe legea privind retrocedarile intr-un "stil demagogic perfect", deoarece problema ramane sa fie rezolvata de guvernele viitoare, respectiv dupa alegerile din 2016, mentionand ca PDL va contesta proiectul la CC. 

"Intr-un stil demagogic perfect, domnul prim-ministru Ponta si-a asumat raspunderea ca viitoarele guvernari, de dupa 2016, vor rezolva problema restituirii. (...) Aceasta lege are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela ca nu rezolva absolut nimic, nici macar hotararile definitive ale instantelor nu vor mai fi puse in aplicare decat dupa 2016. Domnia sa vorbea de samsari imobiliari - si sunt de acord cu masura pe care o propune de a fi impozitati cu 85% - numai ca nu face nicio trimitere la viitorii samsari, la cei de puncte ... de ce nu sunt si ei tratati la fel? Noi vom contesta la Curtea Constitutionala acest proiect de lege", a declarat Blaga. 

El a precizat ca in sesizarea adresata CC se va puncta faptul ca exista deja un proiect de lege in procedura parlamentara care priveste subiectul restituirii proprietatilor. "Guvernul n-avea dreptul sa vina cu aceasta asumare si exista un caz clar la CC, cand un proiect de lege al Guvernului Boc a fost respins pe aceasta tema", a sustinut presedintele PDL.