La sfarsitul lunii octombrie, suma medie ceruta pentru apartamentele disponibile spre vanzare pe plan national (noi si vechi) era de 980 euro/mp, ceea ce echivaleaza cu o diferenta de 52,4% fata de punctul de apogeu al pietei (martie 2008, cand pretentiile proprietarilor se ridicau, in medie, la 2.058 euro/mp).

Pragul minim al preturilor a fost atins in decembrie 2014, cand indicele Imobiliare.ro ajunsese, la nivel de tara, la 891 euro/mp, cu 10% mai mica decat cea inregistrata in prezent.  

Piata apartamentelor vechi si cea a locuintelor nou-construite au avut o dinamica diferita.

In Capitala, spre exemplu, un apartament nou costa 1.155 euro/mp la finele lunii octombrie, cu circa 55% mai putin decat nivelul atins in martie 2008 (2.576 euro/mp). Spre comparatie, un apartament vechi costa acum, in medie, 1.043 euro/mp, cu aproape 53% mai putin decat in momentul de apogeu al pietei (cand ajungea la 2.215 euro/mp).  

Un studiu Imobiliare.ro arata ca aproape 36% din populatia urbana de peste 25 ani din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Iasi are sau a avut o nevoie imobiliara activa intr-un interval de sase luni.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (52% din total) au mentionat nevoia de a cumpara o proprietate, in vreme ce diferenta de 48% este divizata intre cei interesati sa inchirieze, sa dea spre inchiriere sau sa vanda.

Cand vine vorba de achizitie, aproape jumatate dintre cumparatori iau in vedere un interval egal sau mai mare de sase luni.  

Principalul criteriu de achizitie a unei locuinte ramane pretul (pentru 75% dintre potentialii cumparatori), urmat de zona (57%) si de confort (37%). Vechimea imobilului este un criteriu decisiv pentru 24% dintre respondenti.

45% dintre cei chestionati au in vedere o perioada mai mare de sase luni pentru a incheia tranzactia vizata, iar 43% sunt dispusi sa plateasca un comision catre un agent imobiliar.  

Distributia cererii de apartamente pe categorii de apartamente variaza semnificativ in functie de perioada de constructie.

Pe segmentul blocurilor finalizate inainte de 1977, cele mai cautate sunt locuintele cu doua camere (46%), urmate de cele cu trei camere (36%), in timp ce garsonierele si locuintele cu patru camere si mai mult detin cate o cota de 9% din total.  

Preferintele romanilor pentru apartamentele construite intre 1978 si 2000 arata diferit. Cele mai cautate sunt unitatile cu trei camere (40%), urmate de cele bicamerale (32%). Locuintele cu patru camere sau mai mult sunt atractive pentru 15% dintre clienti, in vreme ce garsonierele atrag atentia a 13% dintre acestia.  

In ceea ce priveste blocurile ridicate dupa anul 2000, 43% dintre potentialii cumparatori sunt interesati de apartamente cu doua camere, 35% vor o locuinta cu trei camere, 13% ar prefera o garsoniera si doar 9% ar opta pentru o locuinta cu patru camere sau mai mult.