"Lista materialelor propuse pentru programele ‘Casa Verde' creeaza un deficit de imagine pentru o industrie care asigura materia prima pentru termoizolatie, creeaza locuri de munca si ajuta la realizarea de economii la factura de incalzire. Daca se doreste continuarea acestui program, care dupa parerea noastra este subfinantat, cred ca pana la urma obiectul final ar trebui sa fie economia de energie, atunci cand vorbim despre incalzirea locuintelor”, a spus Anghel, citat de Agerpres.

Reprezentantul ROMEPS a precizat ca aprobarea unui proiect trebuie sa se faca pe baza unor criterii clare de eficienta energetica.

"Paradoxal, cheltuim mai multi bani si resurse pe timpul verii pentru a avea racoare in case, decat iarna pentru a avea caldura. Propunerea noastra este de a indica niste criterii foarte clare de eficienta energetica a locuintelor care aplica si sunt acceptate in acest program", a subliniat Dan Anghel.

Specialisti din domeniul protectiei mediului, precum si reprezentanti ai patronatelor si asociatiilor din constructii participa, marti, la o masa rotunda cu tema "Cat de ECO sunt Programele Casa Verde si Casa Verde Plus".

La inceputul lunii august, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) atentionau ca lista materialelor ecologice aferenta programului “Casa Verde”, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), cuprinde produse de izolatie care pot afecta sanatatea. Produsele reclamate sunt vata minerala bazaltica si lana.

In acest context, producatorii de polistiren expandat din Romania au transmis oficialitatilor o adresa prin care au solicitat “revizuirea urgenta a programului si promovarea de solutii cu adevarat ecologice in programul privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice”.

Ulterior, ROMEPS a anuntat ca respectiva solicitare a fost aprobata de catre reprezentantii ministerului de resort si ai AFM.

Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica, in data de 26 iulie, programele 'Casa Verde' si 'Casa Verde Plus', dedicate celor care doresc finantare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante si izolarea lor cu materiale ecologice.

Programele se vor afla in dezbatere publica timp de 10 zile, urmand sa fie lansate oficial in luna august. Astfel, pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde'' ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populatie.

Conform ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, o persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri.