Esti proprietar? Citeste AICI cum te va obliga statul sa-ti repari fatada!

Agentia MEDIAFAX a prezentat, in vara anului trecut, un proiect de ordonanta de urgenta care stabilea ca proprietarii imobilelor degradate vor fi obligati sa finanteze lucrari exterioare, precum reparatii, tencuieli si zugraveli, si vor fi scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie, in caz contrar fiind sanctionati cu amenda pana la 10.000 lei sau chiar cu inchisoare.

"In contextul manifestarii din ce in ce mai violente a fenomenelor meteorologice, urmare schimbarilor climatice mondiale, exista un consens al specialistilor in domeniul constructiilor si mediului, cu privire la vulnerabilitatea crescanda a fondului construit existent la factorii de risc naturali si antropici. Din cauza vechimii fondului construit existent se constata o crestere ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea/prabusirea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei", este argumentul prezentat in document pentru instituirea acestor obligatii.

Proiectul a fost refacut ulterior, stabilindu-se si ca proprietarii de locuinte vor putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor.

La finele anului trecut, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat ca Ministerul Justitiei a formulat obiectii fata de proiectul de act normativ, in legatura cu dreptul de proprietate, apreciind ca exista "o intelegere restrictiva" a conceptului de proprietate.