"Trendul descendent al preturilor solicitate in ultimii ani pe piata apartamentelor din Capitala continua si in prima jumatate a anului 2012. Daca in 2009 scaderile ajungeau si la peste 25% pe intervale de sase luni, in 2012 proprietarii au scazut preturile medii solicitate cu 4-5% din ianuarie si pana in prezent", se arata in raport.

Pretul mediu solicitat pentru o garsoniera situata in Bucuresti a ajuns in iunie la 35.700 euro, cu 5% mai putin fata de pretul solicitat de proprietari pentru acelasi tip de unitate in prima luna a lui 2012, cand media ajungea la 37.510 euro. In luna iunie a anului trecut, pretul mediu se situa in jurul valorii de 37.600 euro.

O situatie similara este constatata si in cazul apartamentelor de doua camere, al caror pret mediu in iunie a trecut pragul de 55.500 euro, in scadere cu 4% fata de luna ianuarie si cu 6% la un interval de 12 luni.

Din ianuarie si pana in prezent, apartamentele de trei camere au coborat sub pretul de 80.000 euro, ajungand la 76.490 euro, in scadere cu 5% fata de prima luna a acestui an. In iunie 2011, pretul mediu era de 80.160 euro.

Si unitatile de patru camere inregistreaza scaderi usoare, preturile ajungand in iunie la 103.374 euro, cu 1% mai putin fata de ianuarie 2012. Variatia se pastreaza si pe intervalul de 12 luni, preturile medii solicitate de proprietari scazand pe acest tip de unitate de la 104.650 euro.

"Oferta imobiliara a lunii iunie se inscrie pe coordonate similare aceleiasi perioade a anilor trecuti. Astfel, raportul Anunturiparticulari.ro a inregistrat in luna proaspat incheiata un numar total de 2.367 oferte, trecand totodata peste pragul de 13.000 de apartamente scoase la vanzare de la inceputul anului si pana in prezent", arata raportul.

Cea mai vasta oferta se inregistreaza la categoria apartamentelor de doua camere, in iunie fiind propuse pentru vanzare 951 de unitati, in scadere cu 15% fata de luna mai.

Pe segmentul unitatilor de trei camere, pe piata din Capitala au aparut 718 de oferte noi, nivel mai redus cu aproximativ 7% mai mic fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 15% inferior lunii mai 2012, cand pe piata aparusera 841 oferte.

Garsonierele au depasit usor pragul de 500 de unitati in iunie, fiind inregistrata o scadere de aproximativ 80 de unitati comparativ cu luna mai. In iunie 2011 erau scoase la vanzare 512 garsoniere.

Scaderea ofertei este constatata si in cazul apartamentelor de patru camere, aproape 200 de unitati fiind disponibile la vanzare pentru prima oara in luna iunie. Oferta este cu 31% mai slaba fata de mai 2012, si cu 25% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Conform rezultatelor obtinute, observam ca proprietarii au scazut usor preturile solicitate pe apartamente in prima jumatate a acestui an, dar si ca oferta imobiliara este sensibil mai slaba decat in aceeasi perioada a anului trecut. Putem astfel trage concluzia ca proprietarii de apartamente sunt dispusi sa mai scada din pretentii in speranta incheierii unei tranzactii. Cum piata a cunoscut o cadere serioasa in ultimii ani, aceste scaderi sunt acum mai mult de ordin moral, ele traducandu-se in reducerea pretului cu maxim cateva sute de euro", se precizeaza in raport.

Statistica este valabila doar pentru orasul Bucuresti, numarul de oferte se refera doar la cele noi aparute iar pretul mediu este cel anuntat initial de proprietar, nu cel de tranzactionare.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet.