Discutam despre suma, pe care, potrivit procurorilor, ar fi pierdut-o Ministerul Apararii, in urma schimbului de terenuri facut cu milionarul din Pipera. Mutarea a fost profitabila doar pentru patronul Stelei, care a facut investitii in zonele respective si ulterior a scos profituri uriase.

Gigi Becali are sechestru pe doua terenuri din Voluntari, unul de 782 mp, celalalt de aproape 300 mp. Instanta spune ca impreuna ar valora 431.000 de euro.

Dumitru Cioflina, fostul sef de stat major al Armatei, are sechestru instituit pe un apartament situat in apropierea Parcului Herastrau din Capitala, estimat la 200.000 lei. In aceeasi situatie este si Victor Babiuc, fostul ministru al apararii, cu un apartament aproape de Palatul Parlamentului, de 150.000 euro. 

Gigi Becali spune ca plateste el tot prejudiciul stabilit de instanta pentru toti trei inculpatii, adica 900.000 de euro, plus dobanda. Asa nu se mai ajunge la executarea silita care ar fi presupus scoaterea terenurilor si apartamentelor la vanzare prin licitatie.

Potrivit autoritatilor, pagubit a fost Ministerul Apararii, cu ajutorul oamenilor din interior care i-au dat latifundiarului din Pipera un teren de 30 de hectare in Voluntari, ca sa primeasca o suprafata egala de pamant in Stefanesti.

Paguba vine din valoarea imobiliara a celor doua suprafete de teren din acea vreme. Vorbim de anul 1999, cand boom-ul imobiliar inca nu explodase. Cu toate acestea, metru patrat in Pipera era de 56 de ori mai valoros decat cel din Stefanesti, au sustinut procurorii.

De ce s-a facut acest schimb? Avocatii lui Becali explica.

"Becali a fost acuzat artificial de complicitate la abuz in serviciu, pentru ca intentia lui nu a fost de infractiune ci de a face afaceri si profit", spune avocatul Florin Surghie.

Procurorii au notat in dosar insa ca ministrul Apararii Babiuc si seful de stat major general Cioflina au pus pe hartie un plan de extindere a unei unitati militare in Stefanesti. Cum aveau nevoie de teren, hectarele oferite de Becali au picat la tanc.

Ce a facut Armata cu aceste loturi nu am reusit sa aflam de la angajatii Ministerului Apararii care inca se documenteaza in aceasta privinta.

La 6 ani de la incheierea tranzactiei, procurorii au deschis o ancheta. Victor Babiuc si Dumitru Cioflina au fost acuzati de abuz in serviciu, iar Gigi Becali de complicitate. Dupa ce prima instanta i-a achitat, acum la final judecatorii au decis sa ii condamne pe toti trei la pedepse cu inchisoarea insa in mod egal, cu toate ca Becali e doar complice, iar cei doi reprezentau autoritatea statului si aveau parghiile sa incalce legea.