Investitorii români au fost implicaţi în 25% dintre tranzacţii, arată un raport publicat, luni, de firma de consultanţă imobiliară CBRE.

Pentru al patrulea an la rând, sectorul spaţiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacţii, cu 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018.

”Clasamentul este completat, la distanţă considerabilă, de spaţiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacţii, de segmentul spaţiilor industriale, cu 7% şi de hoteluri şi alte tranzacţii, care au însumat restul de 5%”, se arată în comunicat.

Piaţa imobiliară bucureşteană a avut cea mai intensă activitate şi în 2018, cu 77% din totalul investiţiilor înregistrate la nivel urban naţional. Investitorii autohtoni au fost cei mai activi, implicându-se în aproape 25% din totalul tranzacţiilor, urmaţi de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% şi de investitorii portughezi, cu 13%, potrivit CBRE.

Totodată, cele mai mari tranzacţii din 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului, pe segmentele spaţiilor de birouri şi spaţiilor comerciale.

Cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I şi II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro. A doua tranzacţie, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acţionariatului ParkLake Shopping Center şi s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acţionar al centrului comercial, prin achiziţia participaţiei de 50% deţinute de Caelum Development”, se arată în comunicat.