Rata proprietarilor de imobiliare a scazut in ultimii trei ani cu pana la 66,2% in Statele Unite, cel mai scazut nivel din 1997.

Dar acest lucru a creat exces de cerere pentru inchirierea de apartamente si case. In America, acolo unde piata imobiliara a fost cel mai aprig lovita de criza financiara, rata chiriilor caselor de vacanta a scazut in 2011 la 9,5%, cel mai mic procent din 2002 incoace, subliniaza Business Insider.

Chiar si asa, atat in State, cat si in Europa, competitia apriga pentru apartamente si case de vacanta poate determina chiriasii sa cada intr-o capcana folosita deseori de proprietarii avizi de castig: “Nu vei mai gasi o locuinta la un pret atat de bun”, este una dintre cele mai uzitate replici pe care acestia le folosesc.

Interesant este ca atata timp cat chiriasii inspecteaza mai mult posibila locuinta, sansele ca ei sa descopere mici rereguli sunt cu atat mai mari. Iar acest lucru nu poate decat sa fie in avantajul viitorilor chiriasi.

Iata cele mai mari 10 greseli pe care le face, in general, orice chirias dornic sa-si gaseasca o locuinta “tocmai buna”:

1. Semneaza contractul de inchiriere fara sa-l citeasca cu atentie. Este important sa cititi cu atentie documentul pentru care urmeaza sa va dati acordul. De pilda, sa vedeti daca in contract se stipuleaza anumite sume pe care trebuie sa le platiti pentru utilitati, apa sau parcare.

2. Semneaza un contract de leasing nedorit. Va planuiti sa va luati un caine in viitorul apropiat, sa dati petreceri cu prietenii, sa va mutati cu partenerul de viata? Ganditi-va la stilul de viata si la ceea ce aveti nevoie in viitoarea chirie pe care o contractati. Specificati din start acest lucru proprietarului, pentru a nu va trezi apoi cu eventuale taxe percepute pentru vizite sau petreceri organizate ad-hoc.

3. Incep sa fotografieze imediat cum se muta in locuinta. Aproape oricine detine astazi un aparat de fotografiat sau un telefon mobil performant. Cu toate astea, trebuie sa fiti constienti ca orice imagine poate fi folosita drept dovada in tribunal, in cazul unui eventual proces. Daca imortalizati inca de la inceput diverse incaperi din casa, iar mai apoi le postati pe retelele de socializare, urmand ca poate mai tarziu aveti discutii cu proprietarii care incep sa va reproseze ca ati stricat canapeaua din sufragerie si florile din apartament,  o sa va para rau actiunile anterioare.

4. Nu-si verifica vecinii. Acest lucru este extrem de frecvent in randul chiriasilor din intreaga lume. Neinteresul cu privire la vecinii de pe scara, bloc, imprejurimi s-ar putea sa va coste scump mai tarziu. Tine de securitatea dvs, nu treceti peste acest pas, sustin expertii imobiliari.

5. Nu incheie asigurare de inchiriere.

6. Platesc sume prea mari in afara chiriei propriu-zise, pentru utilitati.

7. Nu actioneaza in cazul in care proprietarul imobilului incalca legea in contractul incheiat.

8. Nu-si iau colegul/colegii de camera la negocierile cu proprietarii. Gasirea unui loc adecvat, in concordanta cu gusturile si buzunarul viitorul platitori este, de cele mai multe ori, o sarcina destul de dificila. Necesita ore, zile, poate chiar saptamani de cautari. Va economisti insa timpul daca vizitele la diversele adrese considerate potentiale locuinte le faceti impreuna cu partenerul de viata/prietenul/colegul de camera.