"Este un moment trist pentru Valea Jiului, care va marca viata tuturor celor care, la fel ca mine, au lucrat aici", a declarat directorul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel.  

Unul din cele mai grave accidente a avut loc in 2008, cand 13 mineri si-au pierdut viata.  

Petrila, care este si cea mai adanca mina din Romania, cu galerii care coboara pana la o adancime de 940 de metri, nu mai avea in ultimele luni de functionare decat 30 de mineri, fata de 5.000 in perioada comunista.

Mina a atins varful de productie in anul 1983, cand a livrat 1,2 milioane tone de huila. Comparativ, anul trecut nu a livrat decat 110.000 de tone.  

De la caderea regimului comunist in 1989, minele din Valea Jiului au primit subventii in valoare de mai multe sute de milioane de euro.

In 2012, Guvernul roman a promis Bruxelles-ului ca va reduce treptat ajutoarele de stat acordate minelor nerentabile si se va reorienta spre sursele de energie regenerabile.  

Din 1 ianuarie 2016, echipamentele de la Petrila, inclusiv un urias motor Siemens, care a functionat fara oprire din 1945, precum si vagonetele utilizate pentru transportul carbunelui vor fi vandute la fier vechi, in timp ce majoritatea cladirilor, care dateaza de la inceputul secolului XX, vor fi demolate.  

SNIMVJ se va ocupa de inchiderea a trei mari mine pana in ianuarie 2018.