Compania a consemnat in anul 2012 un profit net ajustat de 123 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,3 miliarde lei.

Profitul/pierderea neta ajustata reprezinta profit/pierderea net al companiei plus/minus deprecierea activelor fixe, plus/minus pierderea/castigul de instrumente financiare derivate care nu se incadreaza in contabilitatea operatiunilor de acoperire a riscurilor, plus/minus impozitul amanat, potrivit Alro.

"Alro activeaza pe o piata globala, in care pretul aluminiului este stabilit de LME (Bursa de Metale de la Londra) si noi nu putem transfera clientilor costurile suplimentare generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabila. Rezultatele financiare ale companiei pentru anul 2013 au continuat sa fie afectate de o serie de factori, externi companiei, si anume, taxele impovaratoare cu energia (certificate verzi, taxa de cogenerare etc.). In ciuda acestui context nefavorabil, anul trecut, Alro si-a pastrat angajamentul fata de strategia sa de investitii si a reusit si sa-si restructureze operatiunile, astfel incat sa-si mentina in functiune toate capacitatile de productie, dar si cota de piata, intr-un mediu fragil in care 11 producatori de aluminiu s-au inchis, incepand cu anul 2003, numai in Europa", a declarat, in comunicat, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro, scrie Mediafax.

El a adaugat ca eforturile companiei de a ramane competitivi, impreuna cu eforturile autoritatilor de a mentine sub control viteza accelerata de crestere a subventiei pentru sectorul energiei regenerabile au fost "aproape complet neutralizate prin explozia proiectelor fotovoltaice nou initiate", care au crescut de la 48 MW la sfarsitul anului 2012, la 1.150 MW la sfarsitul anului 2013, conform statisticilor publicate de autoritatea de reglementare.

In 2013, rezultatele companiei au fost influentate de doi factori majori: costurile uriase cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabila si de accentuarea trendului descendent al pretului aluminiului pe piata internationala. Astfel, in 2013, costurile totale cu energia au fost de 814 milioane lei, din care 191 milioane de lei reprezinta costurile cu certificatele verzi si taxa de cogenerare. Anul trecut, pretul final pe megawatt-ora platit de Alro a fost de doua ori mai mare decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

"Pe langa costurile cu energia pe plan local, Alro s-a confruntat, de asemenea cu un context nefavorabil si pe piata internationala, deoarece pretul aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a ajuns in cursul anului 2013 la o medie de 1.845 USD/ tona, cu inregistrarea celui mai scazut nivel din ultimii 4 ani, de 1.695 USD/ tona in luna decembrie 2013, fata de o medie de 2.018 USD/ tona inregistrata in 2012. Avand in vedere timpul mare de asteptare al comenzilor la depozitele Bursei de Metale de la Londra, producatorii au fost compensati partial, prin cresterea primelor, dar aceasta practica nu va mai fi valabila odata cu propunea de catre LME a noi reguli de depozitare si livrare ce vor intra in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2014", se arata in comunicat.

Compania a inregistrat anul trecut un profit operational EBIT negativ de 21 milioane lei, fata de un EBIT pozitiv de 286 milioane lei in 2012.

Grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki, detine 84,19% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,21%.

Actiunile Alro au inchis sedinta de miercuri in stagnare, la pretul de 1,45 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 1,034 miliarde lei (230,5 milioane euro).