"Din 1 ianuarie 2015, cosul reglementat de gaze se va desfiinta. (...) Cosul de gaze este un microb care infecteaza piata si impieteaza tranzactiile cu gaze. In piata de gaze s-au obtinut preturi mai mici decat cele reglementate", a afirmat Havrilet. 

Pretul final platit de consumatori - populatie si firme - rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe. La populatie, ponderea gazelor interne in cos este mai mare decat in cazul companiilor. 

Havrilet a adaugat ca tot de la 1 ianuarie 2015 producatorii de gaze vor fi obligati sa tranzactioneze pe bursa 50% din cantitati, fața de 20% in prezent, ceea ce va avea ca efect scaderea valorii facturilor la gaze naturale. 

Totodata, ANRE va elabora, in perioada urmatoare, reglementari al caror scop va fi protejarea consumatorilor de gaze naturale. 

"Urmatoarele reguli si ordine ale ANRE vor fi in favoarea consumatorilor de gaze prin obligarea furnizorilor de a fi mai transparenti in relatia cu clientii. In zona furnizorilor de gaze si electricitate nu am vazut in ultimii ani o competitie reala. Cei mari impuneau pretul", a precizat Havrilet. 

Presedintele autoritatii a adaugat ca Romania a platit anul trecut cu 1 miliard de dolari mai putin pe gazele importate din Rusia. Consumul de gaze a scazut anul trecut cu 8%, iar pretul mediu de import a scazut cu 9,4%, la 398,1 dolari pe mia de metri cubi, de la 439,5 dolari pe mia de metri cubi in 2012. 

Potrivit ANRE, consumul de gaze national a fost acoperit anul trecut in proportie de 15,28% de importuri din Federatia Rusa, in scadere de la nivelul de 24,32% in 2012. 

In primele cinci luni ale anului 2014, consumul de gaze a scazut 6%, in timp ce pretul mediu de import a coborat cu 26,6%, de la 402,4 dolari la 295,4 dolari pe mia de metri cubi.