Declinul profitului ArcelorMittal, de la 1,54 miliarde de dolari in trimestrul al doilea al anului trecut, a fost cauzat de reducerea cererii pe piata otelului, potrivit cotidianului Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Analistii estimau un castig de 452 milioane de dolari pentru cel mai mare producator de otel din lume dupa volum, responsabil de 6% din productia globala.

"Conditiile de pe piata au fost foarte dificile in prima jumatate a anului, mai dificile decat anticipam. Chiar daca economia globala ramane fragila, ne asteptam la conditii operationale similare in a doua jumatate a anului", a declarat Lakshmi Mittal, director general si presedinte al ArcelorMittal.

Veniturile au coborat in trimestrul al doilea cu 11%, la 22,5 miliarde de dolari.

Producatorii de otel s-au confruntat cu presiuni asupra marjelor de profit in ultimele trimestre, crerea slaba fortand declinul preturilor. ArcelorMittal a raspuns acestei situatii prin oprirea unor capacitati de productie si vanzarea unor active neesentiale, pentru reducerea datoriei si consolidarea situatiei financiare.

La semestru, profitul a scazut cu 63%, de la 2,6 miliarde de dolari in prima jumatate a anului trecut la 970 milioane de dolari, in timp ce veniturile au coborat de la 47,3 miliarde de dolari la 45,2 miliarde de dolari.

Grupul ArcelorMittal detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction. Totodata, ArcelorMittal Romania este unul dintre actionarii companiei mixte care vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.