Basescu a apreciat ca, in cei zece ani ai sai de mandat, politica externa a fost focusata pe Republica Moldova, pe repunerea in dezbatere publica dar si in actiunea diplomatica a interesului Romaniei pentru Basarabia, in general, si pentru Republica Moldova, in special.

”Romania a facut eforturi mari, si diplomatice si financiare, pentru ca apropierea de Republica Moldova sa inceapa sa se produca”, a spus Basescu, aratand ca, din cercetarile sociologice de la incepului mandatului sau, 8% din cetatenii R. Moldova erau favorabili relatiei cu Romania sau unirii cu tara noastra, scrie Mediafax.

Iata ca astazi, urmare a politicii legate de Republica Moldova, aproape 50% din populatie este pentru consolidarea relatiei cu Romania, privesc pozitiv relatia cu Romania si privesc pozitiv unirea cu Romania. Este un progres care vine in primul rand din politica de recunoastere a dreptului la cetatenie al cetatenilor Republicii Moldova si al urmasilor lor, a cetatenilor care si-au pierdut cetatenia fara vointa lor”, a mai afirmat Traian Basescu.

Presedintele a mai facut referire la cele 5.500 de burse pe care statul roman le acorda tinerilor din Republica Moldova, care au reprezentat un ”element de catalizare a apropierii cetatenilor din Republica Moldova de Romania” si a amintit faptul ca, dupa inundatiile din aceasta tara, Romania a construit 800 de case noi.

Potrivit sefului statului, cel mai esential moment a fost ”batalia pe care Romania a dus-o pentru ca Republica Moldova sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana”, o ”batalie diplomatica dificila, grea”.

”In momentul in care am inceput sa particip la Consiliul European, nu exista Republica Moldova in documentele Consiliului si, pe urma, sistematic, am adus Republica Moldova in atentia Uniunii Europene, a Comisiei Europene”, a mai spus Basescu.

El a precizat ca este esential ca in continuare Romania sa furnizeze creditul nerambursabil de 100 de milioane de euro catre Republica Moldova, in etape.

Presedintele a mentionat si inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni. ”Este un inceput, interconectarea retelelor energetice este vitala in relatia cu Republica Moldova” a spus Traian Basescu.

”Slava Domnului, avem capacitati mult mai mari decat nevoile noastre de consum curente, deci avem de unde furniza energie electrica Republicii Moldova si, daca Dumnezeu ne ajuta, din 2019 vom putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova in privinta consumului de gaze naturale. Totul este ca pana in 2019 infrastructura sa permita acest lucru”, a mai declarat Traian Basescu.