Potrivit Comisiei, aceste companii ar fi incalcat regulile antitrust ale Uniunii Europene, lucru care ar fi putut avea un impact major asupra tranzactiilor petroliere. Atat BP, cat si Statoil si Shell, au confirmat ca sunt dispuse sa coopereze cu investigatorii Comisiei Europene.

Comisia este ingrijorata ca aceste companii le-ar fi impiedicat pe altele sa participe in procesul de stabilire a preturilor. Daca acest comportament se adevereste, reprezinta o incalcare a legilor antitrust europene, care interzic practicile abuzive in afaceri si abuzurile din partea jucatorilor dominanti de pe piata”, se arata in raportul Comisiei.

BP este una dintre companiile care fac subiectul unei investigatii anuntate marti de catre Comisia Europeana. Colaboram in totalitate cu investigatorii si nu putem face mai multe comentarii in acest moment”, a declarat un purtator de cuvant al British Petroleum.

Putem confirma ca Shell asista in prezent Comisia Europeana in ancheta pe care o desfasoara, privind activitatile comerciale. Cooperam in totalitate cu anchetatorii. Din motive legislative, nu putem face mai multe comentarii in acest moment”, a declarat si purtatorul de cuvant al Shell.

Statoil a confirmat de asemenea pe site-ul companiei ca birourile sale din Norvegia sunt inspectate.

Chiar si cele mai mici distorsiuni asupra pretului ar putea avea un impact urias asupra produselor petroliere rafinate, celor neprelucrate sau a combustibililor, afectand in cele din urma cumparatorul”, se mai arata in raportul Comisiei.