Pentru Bulgaria, interconectorul de gaze cu Romania va fi primul interconector care va deveni operational dupa criza din 2009, care a dovedit ca tara vecina este complet dependenta de livrarile de gaze naturale rusesti si, spre deosebire de alte state membre UE, complet vulnerabila.

"Bulgaria urmareste in mod activ diversificarea surselor si livrarilor de gaze naturale",a spus Boyko Borisov. In acest sens, premierul bulgar a facut un apel si pentru finalizarea interconectorului de gaze cu Serbia deoarece este un proiect vital pentru ambele tari. Cele doua interconectoare fac parte din strategia guvernului de la Sofia privind realizarea unui hub de gaze naturale pe teritoriul Bulgariei.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Termenul initial de finalizare a constructiei gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, insa finalizarea a fost intarziata de problemele tehnice intampinate la constructia sectiunii subacvatice a gazoductului.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar compania romaneasca Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

Interconectorul Romania -Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Romania si Europa pana la acest moment si este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul Romaniei.