"Comisia a solicitat in mod oficial Romaniei sa asigure respectarea deplina a normelor UE in materie de securitate a aprovizionarii cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii. In acest scop, statele membre ar trebui sa permita fluxul bidirectional de gaze naturale la nivel transfrontalier si sa pregateasca in prealabil planuri de actiune preventiva si planuri de urgenta", precizeaza CE, subliniind ca a lansat impotriva Romaniei un infringement (aviz motivat), deoarece aceasta nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de actiune preventiva si a unui plan de urgenta, asa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Totodata, Comisia afirma ca nu a fost informata cu privire la deciziile sale referitoare la fluxurile bidirectionale de gaze naturale.

Autoritatile competente din statele membre trebuiau sa adopte planurile de actiune preventiva si planurile de urgenta deja pana la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirectionale de gaze naturale trebuiau sa fie adoptate pana la 3 septembrie 2012.

CE avertizeaza ca Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma obligatiilor sale, in caz contrar, Comisia poate decide sa inainteze cauza Curtii de Justitie.

"Este o cauza mai veche in care Comisia a decis sa ne trimita avizul motivat. Dupa ce luam cunostinta de continutul acestuia, vom fi in masura sa vedem ce masuri va trebui sa mai luam", a precizat agentul guvernamental la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu, citat de Mediafax.

"Noi suntem deja in dialog cu CE pe acest subiect si am trimis deja raspuns la punerea in intarziere. In esenta este vorba de interconectarea cu statele membre vecine. Practic interconectarea exista, insa ea nu functiona la parametrii optimi ceruti de Comisie", s spus Radu, exprimandu-si speranta ca in cele doua luni Romania se va conforma "deplin" cu regulamentul Uniunii privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.