Potrivit unui comunicat de presa al companiei, acordul intre KMG NC si CEFC, care atesta angajamentul ferm de a efectua tranzactia, urmeaza sa fie semnat, impreuna cu un set de documente, confirmand astfel parteneriatul solid dintre cele doua companii.

Activele detinute si operatiunile desfasurate de KMGI in Europa si in regiunea Marii Negre vor servi drept platforma de dezvoltare si vor viza atat cresterea performantelor operationale si financiare ale KMGI, cat si extinderea activitatilor si operatiunilor efectuate de catre CEFC la nivel international”, noteaza compania.

Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC si KMGI, stabilind cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la cresterea economica si sociala in zonele in care aceste proiecte vor urma sa fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind in Romania.

JSC NC KazMunayGas este compania nationala de petrol si gaze a Republicii Kazahstan cu activitati de explorare, productie, rafinare si transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezinta interesele statului in industria de petrol si gaze. KMG NC este o companie integrata vertical cu ciclu complet de upstream, transport si prelucrare, pana la furnizarea de servicii specializate in industria de profil.

In luna iulie, KazMunayGas a anuntat ca a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinaria Petromidia, intr-un dosar penal ce vizeaza modul in care a fost privatizata.

Potrivit unei scrisori adresate de avocatii KazMunayGas Guvernului Romaniei si consultata de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de disputa privind investitiile", primul pas intr-o procedura legala ce ar putea sa se finalizeze printr-o procedura de arbitraj international.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.

Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

"Romania isi utilizeaza puterea guvernamentala pentru a submina o tranzactie si a renationaliza activele", se arata in scrisoarea trimisa Guvernului roman.

KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT sustinand ca a cumparat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane. "Acest dosar nu are nicio legatura cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.

CEFC China Energy Company Limited este una din cele mai mari companii private din China, care, in 2016, a intrat in topul Global Fortune 500, pe pozitia 229. Compania detine operatiuni in energie, servicii financiare si investitii.

KMG International detine si desfasoara operatiuni importante in domeniul rafinarii, petrochimiei, retail si trading pe mai multe piete internationale. Reteaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanti in Romania, Georgia, Bulgaria si Republica Moldova. Grupul deruleaza operatiuni de upstream, servicii industriale si la sonda.

Citeste si: KazMunayGas ameninta ca va da Romania in judecata pentru sechestrul pus pe rafinaria Petromidia, in dosarul Rompetrol. Reactia Guvernului