"Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri, in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii nostri au ales cladiri de birouri eficiente energetic, bine izolate", a declarat intr-un comunicat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting. 

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. 

Noua lege prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar.  De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul trebuie sa depuna la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. 

Obligativitatea certificatului energetic trebuia sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2010, dar a fost amanata de mai multe ori, dupa ce notarii au sustinut ca masura va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile, iar Guvernul a apreciat ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare si ca numarul de auditori energetici este insuficient.