Conform unui comunicat al MMACA, ministrul Oprea a făcut parte din delegaţia guvernamentală condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, care s-a aflat luni într-o vizită oficială în Turcia.

În întâlnirile cu ministrul adjunct al Comerţului, Gonca Yilmaz Batur, şi cu liderii Uniunii camerelor de comerţ, industrie şi burselor din Turcia, Ştefan - Radu Oprea a prezentat stadiul relaţiilor bilaterale şi a propus soluţii pentru echilibrarea balanţei comerciale, prin creşterea exporturilor româneşti.

Partea română a invitat companiile turceşti să investească în România, având în vedere accesul pe piaţa UE şi tradiţia bună a cooperării între cele două medii de afaceri. De asemenea, s-a stabilit organizarea, până la sfârşitul anului 2018, a celei de-a XXVII-a reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, care va fi coprezidată de Ruhsar Pekcan, ministrul Comerţului din Turcia.

"Turcia este principala piaţă de export a României din spaţiul extracomunitar. Oportunităţile sunt imense. În discuţiile cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, s-a stabilit ca ţintă depăşirea pragului de 10 miliarde de dolari la capitolul valorii schimburilor comerciale. De asemenea, s-a dat semnalul politic pentru cooperarea pe pieţe terţe şi pentru încurajarea investiţiilor turceşti în România", a apreciat Ştefan-Radu Oprea.

În primele şapte luni ale anului 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 4,06 miliarde dolari, din care exporturi în valoare de 1,59 miliarde dolari şi importuri în valoare de 2,47 miliarde dolari.

La 31 august 2018, erau înregistrate în România 15.312 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,99 milioane dolari, adică 1,16% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 17 în clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada decembrie 1990 - august 2018, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.