In satul Rosia Montana din Transilvania se practica mineritul de aproximativ 2.000 de ani, dar zona inca mai contine cele mai mari rezerve de aur si de argint din Europa.

Si, in ciuda opozitiei tot mai multor organizatii, situl minier ar putea fi deschis in viitorul apropiat pentru a extrage zacamintele de aur, scrie cotidianul german.

Este in interesul Romaniei sa se inceapa cat mai rapid extragerea aurului”, a spus presedintele Traian Basescu saptamana trecuta. Luni, el a adaugat ca “orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca”.

Dar exista o problema. Pentru a extrage aurul, satul Rosia Montana, situat pe culmile Muntilor Carpati din Transilvania, ar putea fi distrus complet.

Mai mult, aproximativ 200 de tone de roci si alte 250 de tone de deseuri ar trebui sa fie prabusite in vale, iar cianurile care vor fi folosite pentru extragerea aurului vor fi depozitate intr-un lac de acumulare, in spatele unui baraj. Cele mai multe voci care sunt impotriva proiectului sustin ca aceste lucruri vor distruge mediul.

Basescu vrea inceperea proiectului Rosia Montana: “Rezerva de aur a BNR trebuie sa ajunga la 200 tone”. Ce spun oficialii Bancii Nationale VIDEO

Cand vor fi turnate primele lingouri din aur de la Rosia Montana

Rosia Montana este unul dintre cele mai vechi situri miniere din lume, cu o istorie de 2.000 de ani. Satul a fost propus pentru introducerea pe lista obiectivelor din patrimoniul UNESCO. Si datorita acestei indelungate istorii, majoritatea romanilor se impotriveste proiectului.

Pe fondul cresterii rapide a pretului aurului, este posibil totusi ca eforturile din ultima vreme sa dea rezultate. Rosia Montana Gold Corp., cu actionariat majoritar canadian, spera ca extraga peste 10 milioane de uncii de aur din cele patru mine pe care vrea sa le deschida in zona. La preturile de acum, acest lucru echivaleaza cu aproximativ 18 miliarde de euro. De asemenea, situl contine si pana la 1,6 tone de argint .

In ciuda opozitiei organizatiilor neguvernamentale de mediu, in zona sunt multi care militeaza pentru deschiderea minelor. Ca multe regiuni din Romania, in Rosia Montana sunt putine locuri de munca. Luni, un grup de mineri s-a adunat in fata primariei din sat strigand: “Vrem sa se deschda minele. Vrem sa muncim!”

Citeste si:

Oportunitati de afaceri pentru cei inventivi. Cum produci aur, la propriu, din reciclarea electronicelor vechi VIDEO