Potrivit acestuia, Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) ar trebui sa intervina pentru a stabili un mecanism de crestere graduala.

"In sectorul gazelor, vom inregistra probleme majore de la 1 aprilie. Daca nu se va face nimic, presiunea pe pretul platit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de cresteri de doua cifre pentru consumatorii finali, daca ANRE nu ia masuri", a spus Hajdinjak.

El a amintit ca, anul trecut, Guvernul a stabilit ca, de la 1 aprilie 2017, pretul gazelor de productie interna va fi liberalizat, dar pretul final va fi in continuare reglementat. Intre timp, preturile din piata au crescut, in principal ca urmare a cotatiilor petroliere.

"Daca ne uitam la evolutia preturilor din piata de acum, vedem ca este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, daca Guvernul sau ANRE vor sa pastreze preturile pentru consumatorii finali, este nevoie de interventii", a continuat seful E.ON Romania.

In opinia sa, cea mai buna metoda este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un cos de energie 100% reglementat, componenta de piata libera (CPC) a crescut gradual si va ajunge la 100% la finele acestui an.

"Acest model a mers foarte bine pentru Romania, a fost o tranzitie lina, iar competitia a crescut. Si la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar insemna ca ar fi o componenta reglementata, unde pretul de productie interna ar putea incepe de la 60 de lei pe MWh, si o componenta de piata libera, cum a fost pe piata de electricitate", a sustinut Hajdinjak.

O alta varianta ar fi ca ANRE sa vina cu un nou calendar de liberalizare, insa acest lucru ar insemna sa se inceapa de la pretul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de productie interna, ceea ce ar insemna automat ca ANRE sa declare o crestere de pret.

Hajdinjak a mai spus ca se asteapta la o crestere de preturi si pentru importuri, care, in Romania, sunt legate de cotatiile petroliere.

"Este clar ca va exista o crestere a pretului gazelor de import, deoarece, in Romania, pretul gazelor de import este inca legat de evolutia barilului de petrol. Pretul petrolului este ridicat si continua sa creasca, asa ca nu putem decat sa vedem un trend ascendent. In aceasta iarna a fost diferit, din cauza pretului redus al titeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am si avut o pondere mare a gazelor de import", a explicat el.

In luna noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, de la 1 aprilie 2017, pretul gazelor de productie interna va fi liberalizat.

El a amintit ca pretul platit de populatie este inghetat la nivelul de 60 de lei pe MWh pana la 1 aprilie 2017, in urma unei Hotarari de Guvern aprobate vara trecuta.

"De la 1 aprilie se desfiinteaza sistemul de stabilire a pretului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a pretului pentru consumatorul casnic, in conditii de liberalizare. Acest lucru inseamna ca un consumator de pe piata, indiferent daca este casnic sau nu, consuma un cos de gaze, unde intra gaze de import, gaze din productia domestica curenta, precum si gaze din depozite. Aceste trei surse formeaza un cos, care va fi in continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimenteaza piata casnica sa asigure cel mai bun echilibru in sensul pastrarii unui pret cat mai mic", explica presedintele ANRE.

Havrilet dadea asigurari, anul trecut, ca, modificarile care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta pretul platit de populatie. "Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali - n. r.), nu cred ca vom avea un impact deosebit. La ora actuala estimam ca nu va fi niciun impact, pretul gazelor domestice s-a aliniat la pretul international si este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o crestere de pret", spunea Havrilet in noiembrie 2016.