Scutirea de la plata taxei a fost decisa prin hotarare aprobata, miercuri, de Guvern.

"Masura va stimula cu siguranta exporturile de energie electrica, exporturile absolut necesare in conditiile in care Romania detine o putere instalata de aproximativ 20.000 MW si un consum de aproape 8.500 MW", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Nicolescu a aratat ca stimularea exportului este determinata si de intentia Guvernului de a incuraja cuplarea, pana la finele acestui an, a pietei de electricitate din Romania cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia.

Cuplarea pietelor de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania este proconizata sa se realizeze in luna noiembrie a acestui an.

Taxa de cogenerare este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Taxa se aplica in intervalul 2011-2023, iar ponderea ei in facturi este de 2-3%.

Taxa este perceputa in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.

De aceasta taxa beneficiaza 37 de companii. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a propus Guvernului in octombrie anul trecut sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au benificiat de un ajutor prea mare.