Astfel in topul celor mai atractive piete din regiune pentru investitii, Romania (+2%) se afla pe locul al treilea, dupa Ungaria (+3%) si Turcia (+4%).

Din cauza unui grad ridicat de expunere fata de tarile europene, al unui sector bancar fragil si al dependentei puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numarul de proiecte realizate prin investitii straine directe (ISD) din Europa Centrala si de Est a scazut cu 12%, insa a inregistrat o crestere de 19% in Europa de Vest in perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008.

Statele UE din zona Europa Centrala si de Est inca mai resimt efectele crizei

Cu o scadere de 22% a volumului de proiecte ISD in anii de criza, Polonia si-a pierdut pozitia fruntasa ca destinatie de investitii intre economiile europene emergente in favoarea Rusiei si a coborat pe pozitia cinci in termeni de generare de locuri de munca in perioada 2009-2013. Aceasta tendinta a fost cu atat mai surprinzatoare, cu cat Polonia a fost, pana in 2013, singurul stat membru UE care a inregistrat cresteri in timpul crizei.

Republica Ceha, o alta economie cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investitii straine intre 2009 si 2013. In pofida acestui declin, Polonia si Cehia continua sa ocupe primele doua pozitii in topul destinatiilor ISD din Europa Centrala.

Cresc performantele Turciei

Intre 2009 si 2013, numarul de proiecte de investitii din Turcia a crescut cu 129%. Astfel, Turcia se pozitioneaza pe locul trei dupa cresterea volumelor de proiecte, dupa Germania si Marea Britanie, si pe locul 10 in intreaga Europa ca destinatie atractiva pentru ISD.

Cresterea nivelului de investitii in Turcia in perioada 2009-2013 a atras dupa sine o crestere de 162% a crearii de noi locuri de munca. Cu cele 98 proiecte incepute (in crestere fata de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmandu-se ca noul pol european pentru proiecte mari in segmentul de productie, Turcia a atras mai multe investitii mari in sectorul auto. S.U.A. si Germania raman principalii investitori din aceasta tara, cu 24%, respectiv 16% din totalul investitiilor straine.

Statutul de mare jucator al Rusiei

Rusia a atras 114 proiecte ISD in 2013 si a preluat prima pozitie in topul destinatiilor ISD din afara Europei Occidentale in timpul anilor de criza. Desi numarul de proiecte ISD a scazut cu 11% fata de anul anterior, Rusia a reusit sa-si pastreze pozitia de top ca principala destinatie in regiunea CEE, dupa ce coborase in urma Poloniei in anul 2012.

Acest lucru vine pe fondul faptului ca Rusia a reusit in ultimii ani sa atraga cateva proiecte cheie de investitii in sectorul productiei de masini, al industriei grele si al unor sectoare precum industria chimica si cea a echipamentelor de masini mari de transport, si a reusit sa se mentina pe pozitia de top in regiunea CEE. Cu toate astea, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situatia din Ucraina sa afecteze atractivitatea Rusiei.

Orasele est-europene raman in urma

Ca si in cazul atractivitatii tarilor, multe orase din regiunea CEE si-au pierdut masiv din atractivitate. Cand li s-a cerut sa numeasca trei dintre cele mai atragatoare orase din Europa, doar 17% din participantii la studiu au numit orase din regiunea CEE. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oras din Europa de Vest si cu cei 19% care au numit un oras din Europa de Sud.

In linie cu rezultatele din anii anteriori, investitorii au ales Londra, Paris, Berlin, Frankfurt si Munchen drept principalele cinci destinatii de investitii in Europa. Moscova a coborat de pe locul 8 pe 10. Praga si Varsovia au cazut pe locurile 12, respectiv 14.

Interes in crestere pentru tarile BRIC

In anul 2013, investitiile BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de munca. China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principala de achizitii efectuate cu scopul de a dobandi acces la marcile de consum european si la tehnologia europeana.

Cele 153 de proiecte ISD lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de munca. India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al productiei de masini si cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investitii din partea Indiei.

European Attractiveness Survey 2014, realizat de compania de consultanta EY, analizeaza, pe de o parte, concretizarea investitiilor straine directe in Europa, iar, pe de alta parte, perceptia comunitatii internationale de investitori asupra atractivitatii continentului european. Rezultatele studiului sunt obtinute pe baza opiniilor exprimate de peste 800 de lideri de business din intreaga lume. Aceasta analiza examineaza cu atentie rolul pe care l-au jucat pietele emergente in evolutia investitiilor straine directe din Europa.