Un nou tip de geam cu nanocristale are capacitatea de a controla lumina si caldura ce trec prin el.

Astfel, vom consuma mai putin curent electric pentru a ne lumina locuintele, dar si mai putin aer conditionat, pentru ca noile ferestre vor permite reducerea caldurii ce va trece prin ele, scrie Business Insider.

De fapt, cercetatorii spera nu numai intr-o reducere a temperaturii care va traversa geamul, ci, mai degraba, intr-un control total si personalizat al acesteia.

Un program special ar putea schimba cantitatea de caldura permisa in casa, in functie de perioada din zi sau ca raspuns la fluctuatiile de temperatura de afara si ale luminii solare.  

Una dintre problemele aparute era aceea ca temperatura si lumina nu puteau fi disociate, adica in momentul in care am fi ales sa primim mai putina caldura in casa, provenita de afara, geamurile ar fi devenit automat mai opace, asa ca am fi avut parte si de mai putina lumina. Aceasta a fost insa rezolvata prin amestecul de oxid de Niobium cu nanocristale speciale.

"In SUA, cheltuim aproape un sfert din totalul energiei pe iluminatul, incalzirea si racirea cladirilor. Datorita noului material pentru geamuri, vom fi mult mai eficienti din acest punct de vedere", spune cercetatoarea Delia Milliron, de la laboratoarele nationale Lawrence Berkeley.