"Managementul, personalul, clientii, furnizorii, toata lumea ramane pe loc. Nu se face niciun fel de disponibilizare. Contractul colectiv de munca este acelasi, este in vigoare, face parte din acordul de vanzare. (...) Nu exista niciun fel de restructurare ca urmare a vanzarii", a declarat Borc. 

Producatorul irlandez de materiale de constructii CRH a ajuns la un acord cu Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua grupuri, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro, potrivit informatiilor anuntate la inceputul lunii februarie. 

Holcim si Lafarge au convenit in aprilie anul trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de 44 de miliarde de dolari. 

Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care a fost insa conditionata de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial. Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii. 

In Romania, producatorul irlandez preia de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia si Hoghiz, statia de macinare de la Targu Jiu, 16 cariere si balastiere sii 16 statii de betoane. Firmele care isi schimba proprietarul sunt Lafarge Ciment (Romania), Lafarge Comnord, Lafarge Betoane, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge RMX & Agregate, Sicim, Eco Gest si Recy - Eco Combustibil, potrivit datelor furnizare joi de reprezentantii Lafarge Romania. 

Lafarge are 1.000 de angajati in Romania, unde a derulat pana in prezent investitii de aproximativ 700 milioane euro. 

Borc a afirmat ca 2014 a fost "un an complicat" pentru companie, in principal din cauza anuntului intentiei de fuziune, iar 2015 "pare un an mai bun". 

"Cumparatorul este cunoscut, oamenii sunt linistiti pentru ca este un cumparator industrial care va forma in Romania cel mai mare jucator de pe piata constructiilor. Daca luam cifrele de afaceri ale Lafarge Romania, plus celelalte firme care sunt in proprietatea CRH, Elpreco si Ferrobeton, vom ajunge la un conglomerat prin care CRH va fi proprietarul celui mai mare jucator pe piata de materiale de constructii din Romania", a afirmat CEO-ul Lafarge Romania. 

El a precizat ca pana la preluarea business-ului Lafarge din Romania de catre CRH mai sunt etape, respectiv aprobarea achizitiei de catre actionariarii grupului irlandez, acceptul Comisiei Europene si realizarea propriu-zisa a fuziunii Lafarge - Holcim. 

Afacerile consolidate ale Lafarge Romania s-au plasat la aproximativ 200 milioane euro anul trecut, pentru 2015 fiind anticipat un avans de 5-8%. 

Piata cimentului, produs cu ponderea cea mai importanta in vanzari, s-a plasat la 7,4-7,5 milioane de tone in 2014 si ar putea urca pana la aproximativ 8 milioane de tone in acest an, a spus Borc, subliniind insa ca valorile sunt in continuare sub nivelul inregistrat inainte de criza.