"Nu este nevoie reala de investitii in capacitati noi de productie a energiei. Avem capacitati de peste 21.000 MW disponibile", a afirmat Neagu la un seminar pe tema energiei, scrie Mediafax.

Consumul zilnic de electricitate la nivel national este asigurat de capacitati de 8.000-9.000 MW.

Neagu a adaugat ca, pentru sistemul energetic national, energia hidro este foarte importanta, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, "este gata oricand sa sprijine energia hidro".

"Hidroelectrica ne da un mare avantaj pentru ca ne ofera o solutie extraordinara pentru reglaj", a spus ea.
Neagu a apreciat ca orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj, este inutil.

"Se tot vorbeste de Tarnita. Daca decizia pentru un proiect depaseste 10 ani, investitia devine inutila", a afirmat ea.
Proiectul hidrocentralei Tarnita a fost initiat in timpul regimului comunist, dar inca nu a fost inceput. Guvernul considera acest proiect esential pentru sistemul energetic national.

Potrivit lui Neagu, Romania are nevoie de o strategie energetica transguvernamentala si transpartinica. Singura strategie energetica aprobata in ultimii 25 de ani de Guvern, respectiv in 2008, este depasita.

"Trebuie sa ne hotaram pentru ce vrea Romania sa devina un hub: pentru investitii speculative sau pentru investitii reale in economie?", a spus Neagu.

Prezent la seminat, deputatul Rodin Traicu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, a spus ca urmatoarele investitii in energie pe care Romania trebuie sa le faca "vor fi cu ochii la o piata de 450 milioane de consumatori", adica piata unica europeana.

Principalii producatori de energie sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara si OMV Petrom.