Inaltimea medie a barbatilor a crescut cu sase centimetri, la un metru si 73 de centimetri. A crescut si perimetrul bustului, cu patru centimetri, in cazul celor mai subtirei, si cu 12 centimetri, in cazul celor mai solizi. Interesant este ca talia celor mai zvelti barbati a ramas neschimbata, in timp ce la cei mai rotofei a crescut cu opt centimetri.

La femei, inaltimea medie a crescut la un metru si 64 de centimetri, iar bustul a castigat intre patru centimetri, in cazul celor mai slabute, si opt centimetri, in cazul celor mai solide. Cealalta dimensiune principala la femei este perimetrul soldului, care s-a marit cu 3-4 centimetri.

Pe baza acestor date, Institutul specializat a pregatit noi standarde pentru industria textila.

"Dupa aceste standarde se va face alta proiectare a confectiilor, alte tipare, deci vor fi mai potrivite cu dimensiunile actuale ale populatiei, pentru ca s-a constatat ca in magazine nu prea multa lume isi gaseste haine pe masura.", spune Claudia Niculescu, sef departament la Institutul National de Cercetare Textile Pielarie.

Producatorii de textile sunt incantati.

"Si noi ca si oameni ne-am schimbat modul de viata, ne-am schimbat modul de alimentatie si atunci este firesc sa nu se mai potriveasca, acum noi constatam pe zi ce trece ca ne trebuie cu totul alte dimensiuni la produsele pe care le facem.", spune si  Camelia Rogoz, director de fabrica de confectii.

Specialistii vor sa inceapa un studiu similar si pentru copii.