In jurul orei 06.15 GMT, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in octombrie era in crestere cu 69 de centi pana la 48,25 dolari, dupa ce in sedinta precedenta a crescut cu 4,42 dolari pana la 47,56 dolari per baril.

De asemenea, cotatia barilului de titei WTI de referinta pe piata din SUA era in crestere cu 65 de centi pana la 43,21 dolari, dupa ce joi a incheiat sedinta in crestere cu 3,96 dolari pana la 42,56 dolari. 

"Datele peste asteptari privind cresterea economiei americane in T2 a fost principalul factor declansator, la care s-a adaugat anuntul BP care a declarat situatie de forta majora in privinta exporturilor sale din Nigeria", au apreciat analistii de la ANZ.

Luni, pretul petrolului a atins cea mai scazuta valoare din ultimii sase ani si jumatate pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia economie chineze.

Analistii sunt de parere ca aceste cresteri de joi sunt o reactie la revenirea pietei bursier chineze si nu sunt un semnal pentru o crestere pe termen lung a pretului titeiului.

Chiar si cei mai optimisti analisti nu se asteapta ca pretul petrolului sa inregistreze in perioada imediata o relansare semnificativa.

Miercuri, analistii de la Standard Chartered si-au revizuit cu 20 de dolari, pana la 63 de dolari per baril, estimarile privind pretul petrolului Brent in 2016.