Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata SUA, a urcat cu 11 centi in sedinta electronica de tranzactionare de luni, la 90,91 dolari pe baril. Cotatia a avansat cu 2,4% saptamana trecuta si cu 2,2% in luna decembrie, dar a pierdut 1,7% in trimestrul al patrulea si 8% la nivelul intregului an.

Cotatia titeiului Brent, importanta pe pietele europene, a coborat luni cu 22 de centi, la 110,4 dolari pe baril, cu aproximativ 2 dolari sub nivelul de la inceputul anului.

Pietele asteapta cu nerabdare un compromis in Congresul SUA privind "prapastia fiscala" de la inceputul anului viitor, cand vor intra in vigoare majorari de taxe si reduceri de cheltuieli publice in valoare totala de 600 miliarde dolari. Economistii considera ca masurile automate de austeritate ar putea conduce la o noua runda de recesiune in SUA.

Negocierile din Congres pentru evitarea acestei situatii s-au impotmolit de mai multe ori in scurta perioada care a trecut de la realegerea presedintelui Barack Obama pentru un al doilea mandat.

Camera Reprezentantilor si Senatul SUA au convocat duminica o sesiune speciala, dupa ce presedintele Obama le-a cerut vineri liderilor din Congres sa incerce sa gaseasca o solutie. Sedinta s-a incheiat duminica seara, dar va fi reluata luni.

Un indice privind industria manufacturiera chineza a indicat expansiunea economiei in decembrie cu cea mai ridicata marja din ultimele 19 luni, intarind optimismul pietelor privind revigorarea motorului de crestere economica al Asiei, cu un impact pozitiv si asupra cererii de energie.