"Nu vom avea gaz inainte de 2020 din Marea Neagra. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finala de investitii. Nu am finalizat studiile inca si nu am agreat modelul de productie cu partenerii de la ExxonMobil", a declarat Seele, citat de Agerpres.

El a adaugat ca decizia finala va tine cont si de cadrul fiscal care va fi in vigoare. "Trebuie sa stim care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (...) Trebuie sa stim care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care sa nu se schimbe odata la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru sa schimbe cadrul legal", a mai sustinut seful OMV.

Seele a precizat ca gazul din Marea Neagra va fi folosit pentru alimentarea pietei locale si a pietelor din jurul Marii Negre. "As prefera ca gazele din Marea Neagra sa ramana in Romania", a adaugat el.

Totusi, in strategia companiei pentru perioada de pana in 2020 este inclusa participarea in realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltica, prin Germania, pana in Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.

Aceasta conducta, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata in 2019. Jumatate din participatie este detinuta de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell si BASF au cate 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro. Intrebat daca este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 sa vina gaze si in Romania, Seele a precizat ca, teoretic, este posibil, insa intrebarea este daca va fi nevoie de asa ceva.

"In principiu, da, este o ruta, dar chiar vom avea nevoie? Romania are un confort pe care si l-ar dori multe tari, de independenta pe piata gazelor, si vom investi sa crestem productia de gaze din Romania. Daca vom pregati exportul de gaze din Romania, vom avea mai multa putere decat sa aducem molecula de gaz aici", a comentat seful OMV.

OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent, a anuntat, in februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream. OMV Petrom a contribuit cu 50% din aceasta suma.

"Am forat sapte sonde in acest perimetru, iar majoritatea au intalnit acumulari de gaze. Avem rezultate suficient de incurajatoare pentru a continua evaluarea viabilitatii comerciale. Decizia finala de investitie este estimata in aproximativ doi ani", a spus Selischi.

Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulari de gaze, proiectul nu este influentat in niciun fel de evolutiile de pe piata petrolului, unde cotatiile s-au prabusit in ultimii ani.

"Suntem in calendar cu acest proiect si ne propunem din 2018 sa continuam cu executia lui, daca se va dovedi viabilitatea comerciala. Nu stim inca de acum ce solutii vom aborda. Va trebui sa foram zeci de sonde, sa construim o conducta, deci este vorba de investitii de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Stiu ca exista multa nerabdare in jurul acestui proiect, insa, daca faceti o comparatie intre acest proiect si proiectele de autostrazi, mai ales a celor care traverseaza muntii, o sa vedeti ca noi facem progrese", a adaugat oficialul OMV Petrom.

OMV Petrom nu acorda dividende pentru 2015, pentru a sustine investitiile din 2016

Actionarii OMV Petrom au aprobat marti, in Adunarea Generala Ordinara, neacordarea de dividende pentru 2015, avand in vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru investitiile din 2016, estimate la 3,98 miliarde lei, a informat compania.

"In contextul curent de piata, cu un pret scazut al titeiului, trebuie sa ramanem prudenti si sa ne mentinem o pozitie financiara solida. Avand in vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne sustine nevoile privind investitiile, am propus actionarilor si acestia au aprobat neacordarea de dividende pentru 2015”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor a aprobat bugetul de investitii pentru 2016 al OMV Petrom SA, acestea fiind estimate 3,98 miliarde lei, in scadere fata de cele de 4,26 miliarde de lei realizate in 2015. Principala directie de investitii va continua sa fie divizia Upstream, pentru care s-au bugetat investitii de peste 3,48 miliarde de lei (88% din buget), urmata de Downstream Oil, cu un buget de investitii de 465 milioane de lei, in 2016.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi in 2015, raportand un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, fata de un profit net de 2,1 miliarde de lei in anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Tot luni, actionarii au aprobat si numirea lui Dan Manolescu pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere, cu mandat pana la data de 28 aprilie 2017. Dan Manolescu, propus de actionarul statul roman, prin Ministerul Energiei, a fost in perioada 2013-2015 secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 65 milioane bep in 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii, la sfarsitul lui 2015.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.