Productia interna de gaze naturale a totalizat, in primul semestru din 2016, peste 3,81 milioane tep, fiind cu 493.600 tep (11,5%) sub cea din perioada ianuarie - iunie 2015.

Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2015 - 2035, publicat pe site-ul ministerului de resort, releva faptul ca Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh.

''La o productie medie anuala in Romania (11 miliarde metri cubi gaze naturale) si in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani'', potrivit Strategiei Energetice.

Gazele de import, cu 20% mai ieftine decat cele din productia interna

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara, in luna iunie, ca gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia ca peste 30% din consum sa fie asigurat din importuri.

"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa exista anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze. (...) Gazele de import vor avea un pret de 70 de lei pe MWh, iar gazele din productia interna inmagazinata vor avea 80 de lei pentru cele inmagazinate la 1 iulie si 86 de lei cele inmagazinate dupa aceasta data", a spus Havrilet.

Havrilet a mai spus ca ar recomanda mentinerea programului de liberalizare, dar fara instituirea unor preturi pentru productia gazelor naturale.

"Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor sa fie alimentati din sursele cele mai ieftine, preturile de productie interna ar trebui sa fie lasate la liber. In mod cert, pretul final al gazului nu va creste cu 10%. In pretul final exista si alte elemente. Exista capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, in final, in cel mai rau caz, va duce la o crestere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem in vedere, ca nu ar fi nevoie de o modificare de pret la productia interna", a continuat Havrilet.

In Romania un consumator casnic are un cos in care intra trei categorii de gaze: cele de productie interna curenta, care au cel mai mic pret, gaze naturale din productia interna inmagazinate, care din acest an o sa aiba un pret mai mare decat al celor de import, si gazul de import. Luand in considerare aceste trei elemente, ANRE stabileste proportional preluarea unor cantitati din aceste categorii astfel incat pretul final sa fie cel mai mic.

Gazele din Marea Neagra, extrase incepand cu 2020

In ceea ce priveste rezerva de gaze naturale descoperita in Marea Neagra, OMV si ExxonMobil nu vor incepe productia mai devreme de anul 2020.

"Nu vom avea gaz inainte de 2020 din Marea Neagra. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finala de investitii. Nu am finalizat studiile inca si nu am agreat modelul de productie cu partenerii de la ExxonMobil", declara recent directorul general al OMV, Reiner Seele.

El a adaugat ca decizia finala va tine cont si de cadrul fiscal care va fi in vigoare. "Trebuie sa stim care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (...) Trebuie sa stim care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care sa nu se schimbe odata la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru sa schimbe cadrul legal", a mai sustinut seful OMV.

Seele a precizat ca gazul din Marea Neagra va fi folosit pentru alimentarea pietei locale si a pietelor din jurul Marii Negre. "As prefera ca gazele din Marea Neagra sa ramana in Romania", a adaugat el.

Totusi, in strategia companiei pentru perioada de pana in 2020 este inclusa participarea in realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltica, prin Germania, pana in Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.

Aceasta conducta, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata in 2019. Jumatate din participatie este detinuta de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell si BASF au cate 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro. Intrebat daca este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 sa vina gaze si in Romania, Seele a precizat ca, teoretic, este posibil, insa intrebarea este daca va fi nevoie de asa ceva.

"In principiu, da, este o ruta, dar chiar vom avea nevoie? Romania are un confort pe care si l-ar dori multe tari, de independenta pe piata gazelor, si vom investi sa crestem productia de gaze din Romania. Daca vom pregati exportul de gaze din Romania, vom avea mai multa putere decat sa aducem molecula de gaz aici", a comentat seful OMV.

OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent, a anuntat, in februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream. OMV Petrom a contribuit cu 50% din aceasta suma.