"Primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE", conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.

La nivelul anului trecut, Romania si-a pastrat locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe. Acestea au generat 6.157 locuri de munca anul trecut, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.

Anul trecut, investitiile straine directe (ISD) in Romania au urcat cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima crestere de la inceputul crizei.

"Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%", se mai arata in raport.

Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria producatoare de automobile. Per total, proiectele de productie s-au mentinut pe prima pozitie in regiune cu 410 proiecte. In acelasi timp, regiunea a inregistrat o crestere cu 55% a proiectelor de cercetare si dezvoltare, ceea ce marcheaza o crestere a valorii adaugate a proiectelor implementate.

La nivelul intregului continent, principalele piete in care investitiile straine directe au inregistrat cresteri sunt Marea Britanie, Germania si Franta, in timp ce in pietele din Spania si Europa de Est s-au inregistrat scaderi.

Sondajul din 2014 include si o analiza privind impactul celor cinci ani de criza si de recesiune asupra investitiilor straine directe in Europa.

Astfel, comparand situatia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est, care a atras investitii substantiale in anii 2000, a fost marele perdant in urma crizei, cu o scadere de 12% a numarului de proiecte de investitii, in timp ce Europa de Vest a inregistrat o crestere de 19%.

Dintre cele mai importante piete, Germania a fost desemnata castigatoare, cu un numar de proiecte de investitii atrase mai mult decat dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a inregistrat o crestere mai modesta a numarului de proiecte de investitii, de 12%, in timp ce Franta a stagnat. Alti castigatori din randul pietelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia si Irlanda. Primii cinci "perdanti" au fost din randul pietelor est-europene, tari ca Romania, Ungaria si Bulgaria, unde toate investitiile s-au redus la jumatate in aceasta perioada.

Totodata, conform sondajului din acest an, 54% dintre investitori au declarat ca investitiile vor creste, iar un procent de doar 12% au declarat ca acestea vor scadea. Investitorii din Asia au fost chiar mai optimisti, 60% spunand ca sunt increzatori in viitor.

IT&C, sectorul sanatatii si biotehnologia si energia sunt evidentiate de catre investitori ca sectoare cheie care vor sustine cresterea economica europeana in urmatorul deceniu.

Investitorii au subliniat si punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui imbunatatite pe termen lung, acestea fiind cresterea mobilitatii fortei de munca si dezvoltarea competentelor, alaturi de simplificarea procesului de reglementare si o mai mare integrare economica.