Acordurile de concesiune pentru perimetrele de dezvoltare-exploatare si exploatare petroliera Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Sincai, Glavinesti, Tamasesti si Vlideni au fost aprobate de Guvern prin HG in 2004 si sunt valabile pana la sfarsitul acestui an, potrivit datelor ANRM.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite in perimetrele mentionate, precizand ca o astfel de informatie nu intra sub incidenta informatiilor de interes public.

Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord si Sincai se afla in judetul Mures, perimetrele Gaiceana si Glavanesti in judetul Bacau, Cusmed in Harghita, Enciu in Bistrita-Nasaud, Tamasesti in Gorj, iar Vladeni in judetul Dambovita.

Acordurile petroliere sunt incheiate intre ANRM si companiile petroliere, dar pentru a intra in vigoare trebuie aprobate de Guvern.

Avand in vedere ca Romgaz a descoperit in perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana si Sincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de hotarare de guvern pentru prelungirea acordurilor pana in 2030.

De asemenea, in perimetrele Glavinesti si Tamasesti Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel ca ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot pana in 2030.

In perimetrul Vlideni, Romgaz detine integral drepturile pentru productia actuala de gaze naturale. Si in acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern in 2004 este propus sa fie prelungit tot pana in 2030.

Pentru productia suplimentara de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz detine 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy detine 50%.

ANRM nu precizeaza volumul noilor descoperiri de hidrocarburi din perimetrele mentionate.

Productia de gaze a Romgaz a fost anul trecut de 5,65 miliarde metri cubi, foarte aproape de nivelul din 2012, de 5,66 miliarde metri cubi in 2012. Compania a produs 5,64 miliarde metri cubi de gaze in 2011, iar in 2010 a extras 5,77 miliarde metri cubi, dupa ce in 2009 a produs 5,76 miliarde metri cubi de gaze naturale.