Sindicalistii sustin ca pana luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit sa primeasca macar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a intamplat.

In plus, sindicalistii acuza Ministerul Educatiei de "o anumita opacitate in ultimele zile, ceea ce face imposibila negocierea drepturilor salariatilor".

Bogdan Hossu a atras atentia ca, pe langa angajatii Oltchim afectati de actuala situatie, alte 7.000 de locuri de munca dependente de activitatea combinatului sunt in pericol.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede ca in cazul Oltchim este vorba de "o manevra de a indeparta investitorii interesati, interesele fiind de a se reduce la 60 la suta activitatea combinatului".

"Cred ca este o repetare a ceea ce s-a intamplat la Tepro Iasi, adica sa se elimine pe bani putini un concurent", a spus Hossu.

Potrivit liderului sindical, ceea ce este mai important, si exista si in memorandumul cu Fondul Monetar International, este ca ar trebui sa se faca o conversie in actiuni, iar combinatul sa se vanda.

"Era important sa se vina cu un aport de capital pentru modernizare, astfel incat combinatul sa devina un operator competitiv. Frica este ca vom beneficia de o privatizare la un pret modest si ne vom trezi dupa sase luni, un an ca din combinat a mai ramas doar terenul gol, restul fiind distrus si vandut la fier vechi", a mai spus Hossu.

Totodata, sindicalistii au mai spus ca s-a ajuns la transmiterea unui ultimatum din cauza faptului ca in ultimile zile nu a mai fost posibila comunicarea cu reprezentantii Ministerului Economiei, iar salariatii nu au mai luat niciun ban de doua luni.

"Termenul era luni, astazi este joi, avem o promisiune cum ca maine vor aparea niste bani si saptamana viitoare restul. Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mancat", a adaugat Hossu.

Liderul Confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca daca pana vineri nu vor fi platite macar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toti angajatii Oltchim si se vor face plangeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu si ministrului Daniel Chitoiu.

In urma cu doua saptamani, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.