"Nu putem ramane indiferenti la continuarea acestui proces si, inainte de a stabili alte masuri de protest, solicitam, public, conducerilor celor doi distribuitori de gaz, E.ON Romania si GDF SUEZ Energy Romania, sa inceteze cu amenintarile de disponibilizare la care recurg in ultima perioada si sa treaca, neintarziat, la punerea in acord a numarului de salariati cu prevederile Normativului Tehnic de gaz si in concordanta cu normele de munca-timp, stabilite in anul 2009", a declarat, joi, liderul sindical, Eugen Luha, citat de Mediafax..

FSGR se adreseaza public Ministerului Economiei, precum si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) solicitandu-le sa puna capat disputei "sterile" cu cei doi distribuitori in jurul nivelului tarifelor de distributie si atrage atentia ca acest lucru nu face altceva decat sa alimenteze, cu noi argumente, cele doua companii in intentiile lor de disponibilizare a salariatilor.
 
"Facem referire la motivatia simplista a celor doua companii potrivit careia neacceptarea de catre ANRE a cresterii tarifului determina concedierea salariatilor", a explicat Luha.

De altfel, liderul sindical a subliniat ca nu este pentru prima data cand ANRE manifesta o atitudine de nepasare fata de problemele ridicate de sindicalisti, mai ales atunci cand se au in vedere nu numai interesul salariatilor, ci in primul rand, securitatea exploatarii sistemului national de distributie a gazelor naturale.
 
"Incepand cu acest moment, orice disponibilizare de personal inseamna o astfel de amenintare asupra securitatii exploatarii distributiei de gaze", a precizat el.

E.ON Romania, anunta in 26 martie, ca ar putea renunta in acest an la aproximativ 1.700 de angajati, reprezentand o scadere cu 23 la suta a numarului de salariati comparativ cu sfarsitul lui 2009, daca ANRE nu va accepta cresterea tarifelor la gaze si energia electrica.

La sfarsitul anului trecut, in companiile E.ON din Romania lucrau 7.400 de persoane, astfel ca la finele anului numarul acestora ar putea ajunge la 5.700 de salariati.

Scaderea numarului de angajati va continua in 2011 si 2012, potrivit reprezentantilor E.ON.