"Romania cauta piete de desfacere, in timp ce aceste gaze naturale sunt interesante pentru noi, pentru diversificarea surselor de aprovizionare", a spus Prokopiv, potrivit Agerpres.

El a explicat ca Romania ar putea avea disponibila pentru export in 2016 o cantitate de pana la doua miliarde metri cubi de gaze naturale.

Tara noastra deja exporta gaze naturale in Republica Moldova. Gazoductul care le uneste are o capacitate anuala de 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

In 2 aprilie, Gazprom si Naftogaz au confirmat semnarea unui acord ce permite prelungirea cu trei luni a livrarilor de gaz rusesc spre Ucraina, la un pret redus. Kievul si UE au cerut ca acordul sa fie prelungit cu un an, insa Gazprom a acceptat luni o prelungire doar pentru trei luni. 

Ucraina consuma anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar productia interna se ridica la aproximativ 20 de miliarde metri cubi, restul fiind acoperit de importuri. Kievul cumpara acum 50% din gazele importate din Polonia, Slovacia si Ungaria, iar restul din Rusia, arata datele Ukrtransgaz.