"Surpriza! 10.000 de franci vor fi distribuiti", au anuntat cu cateva ore inainte coordonatorii campaniei, pe contul lor de Twitter.

In data de 5 iunie, elvetienii vor fi chemati sa se pronunte asupra unei initiative privind "introducerea unui venit de baza neconditionat", sustinuta de partidele de stanga, dar respinsa de partidele de dreapta si de sindicate.

Initiativa vizeaza sa permita oricarei persoane care traieste in Elvetia sa duca o "existenta demna". Valoarea venitului de baza ar urma sa fie stabilita prin lege, dar persoanele care stau la originea aceste initiative vorbesc despre acordarea unei rente lunare, fara conditii sau contrapartida, in valoare de 2.500 de franci (2.280 de euro) pentru fiecare adult si 625 de franci pentru copii si adolescenti.

Potrivit guvernului federal, care se opune acestui proiect, finantarea acestui venit de baza neconditionat ar pune o povara enorma asupra economiei. Conform calculelor Guvernului, introducerea unui astfel de venit pentru toti elvetienii ar costa 208 miliarde de franci.

Daca textul va fi adoptat la referendum, autoritatile politice vor fi obligate sa il puna in practica pe principiul ca poporul este suveran in Elvetia. Sistemul democratiei directe, in vigoare in Elvetia, permite oricui sa stranga 100.000 de semnaturi pentru o initiativa legislativa si sa o supuna ulterior votului in cadrul unui referendum.

Organizatorii campaniei pentru introducerea venitului de baza neconditionat au mai creat valva si in urma cu cateva luni, cand au varsat mii de monede de cinci centime in piata din fata Palatului Federal si promit si alte actiuni pentru a-i convinge pe elvetieni sa voteze data la referendumul din data de 5 iunie.