Isabel Dos Santos a studiat inginerie la King's College, Londra, inainte sa-si deschida primul sau business, la doar 24 de ani. Prima afacere in care a investit a fost un restaurant, numit Miami Beach, potrivit Daily Mail.  

Rapid si sistematic, Isabel Dos Santos a acumulat participatii semnificative in industriile strategice din Angola: banci, ciment, diamante si telecom. Ceea ca a facut-o sa devina cel mai influent om de afaceri din tara sa.

Mai mult de jumatate din activele sale sunt detinute in companii portugheze cotate la bursa, ceea ce ii confera si credibilitate internationala. 

La inceputul anului, Daily Mail nota ca cea mai bogata femeie din Africa detinea 19,5% din actiunile bancii BPI, una dintre cele mai mari de pe piata bancara din Portugalia, participatie estimata la 465 milioane de dolari. Totodata, Dos Santos detinea 25% din actiunile bancii angoleze BIC, participatie ce valoreaza 160 milioane de dolari.

Anul trecut, Isabel Dos Santos si-a majorat participatia in cadrul celei mai mari companii media din Portugalia, ZON Multimedia, de la 4,9% la 28,8%, ce valora in ianuarie aproximativ 385 milioane de dolari. De asemenea, detine si 25% din actiunile Unitel, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Angola.

Dar cum a ajuns ea la aceasta uriasa avere? In primul rand, este fiica cea mai mare a presedintelui Angolei, José Eduardo Dos Santos. Apoi a reusit sa faca aceste investitii majore fie preluand cate o "bucata" din vreo companie ce dorea sa faca afaceri in Angola, fie din penita stiloului tatalui sau, care i-a usurat drumul in afaceri, scriu jurnalistii de la Forbes.

Mai intai a pus mana pe diamante. Angola este al patrulea cel mai mare producator de diamante din lume. Vinde de 1 miliard de dolari pe an pretioasele pietre ce se gasesc in minele situalte in nord estul tarii. Concesionarul exclusiv al acestora este compania de stat Endiama. In 1999, presedintele Dos Santos a impins Endiama sa formeze un parteneriat cu trei companii din Israel pentu vanzarea diamantelor. In spatele tranzactiei, ar fi stat traficantul rus de arme Arkadi Gaydamak, fostul confident al presedintelui Dos Santos in timpul razboiului civil din 1992-2002, scrie Forbes. Noua companie se va numi Ascorp. Israelienii si Gaydamak raman cu 24,5 % din actiuni, iar guvernul cu 51%. Celalalt actionar? Surpriza! Isabel dos Santos, care a aparut cu o participatie de 24,5%, printr-o societate de investitii din Gibraltar, Trans Africa Investment Services, potrivit raportului anual TAIS ".

Au urmat apoi afacerile in industria cimentului, telecom si domeniul bancar.

Isabel dos Santos, asul din maneca presedintelui

Astfel acesta reuseste sa scoata bani din tara, tinand la distanta bratul legii, scrie Forbes. Daca la 71 de ani José Eduardo dos Santos este indepartat de la carma tarii, poate sta linistit caci va avea de unde lua avere. Daca insa moare in timp ce se afla in functie, Isabel Dos Santos pastreaza banii. Poate decide, daca este generoasa, sa ii imparta cu fratii sai. Sau nu. Toti copiii acestei familii sunt celebri in Angola pentru ura ce si-o poarta. 

Intr-o incercare de a intelege cresterea fabuloasa pe care a inregistrat-o Isabel Dos Santos in domeniul afacerilor, cei de la
Forbes au intrebat un profesor al Universitatii de Studii Internationale Johns Hopkins, Peter Lewis, despre importanta business-urilor pe piata din Angola.

“Sursa finantarilor si modul de conducere a corporatilor sunt destul de misterioase. Principala problema cu care se confrunta Angola o reprezinta lipsa transparentei in afaceri. Nu putem gasi provenienta acestor fonduri”, a declarat Lewis.

Profesorul african a sugerat ca guvernul Angoliei nu a explicat niciodata de unde proveneau banii pentru investitii nationale.

"Nu ai cum sa justitifici aceasta avere, care este afisata cu nerusinare", a spus la randul sau fostul premier al Angolei, Marcolino Moco.

"Nu exista nici cea mai mica indoiala ca tatal ei a fost cel care a generat-o",a continuat acesta.

Purtatorul de cuvant al miliardarei Isabel Dos Santos a precizat pentru Forbes ca toate investitiile facute de fata presedintelui Angoliei au fost realizate cu maxima transparenta, aceasta lucrand de cele mai multe ori cu companii cunoscute, listate la bursa.

Isabel Dos Santos a refuzat sa discute cu cei del a Forbes pe tema acestui articol. La fel si presedintele.

Angola, una dintre economiile cu cea mai rapida crestere. Dar oamenii traiesc cu 2 dolari/zi

La sfarsitul anilor 90, cand razboiul civil era pe sfarsite, presedintele Dos Santos a imbratisat o asa zisa forma de capitalism. In ultimul deceniu, Angola a fost una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume. PIB-ul a avansat la  11,6%, din 2002 pana in 2011, condus de mai mult de o dublare a productiei de petrol, la 1,8 milioane de barili pe zi.

Bugetul de stat sta pe 69 miliarde dolari, in crestere de la 6,3 miliarde de dolari in urma cu un deceniu. Dar previzibil, oamenilor din Angola nu le e bine. 70 dintre ei traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Si dupa propria numaratoare a guvernului,  10% din populatia tarii sta la coada pentru alimente din cauza secetei si a birocratiei. Asadar unde se duc banii, se intreba cei de la Forbes. 

Pai in primul rand, aparatul securitatii de stat trage mai multe fonduri de la buget decat iau sanatatea, educatia si agricultura, toate combinate la un loc.

Intre 2007 si 2010, cel putin 32 de miliarde de dolari din veniturile din petrol au disparut din registrul federal, potrivit Fondului Monetar International.

Transparency International, prestigioasa organizatie non-guvernamentala care investigheaza fraudele de stat a pozitionat recent Angola pe locul 168 dintr-un total de 178 de state, in ceea ce priveste indicele de coruptie.