"Sunt pentru incheierea acestui acord", a dat asigurari Juncker, prezentandu-si programul in Parlamentul European si pledand pentru ca "cele mai mari doua democratiii de pe planeta sa-si uneasca fortele"

"Acestea fiind spuse, acordul nu va fi incheiat cu orice pret", a adaugat el.

"Nu ne putem abandona normele in domeniul sanatatii, normele sociale, exigentele in domeniul protectiei datelor", a insistat Juncker.

CE este insarcinata sa negocieze dosarul comercial in numele UE.

Negocierile tratatului transatlantic - in cadrul carora saptamana aceasta are loc a sasea runda, la Bruxelles - nu vor fi finalizate de catre Comisia actuala, ele urmand sa fie continuate de catre cea condusa de cattre Juncker. 

"Nu as vrea ca protectia datelor sa faca parte din negocieri", a anuntat el. 

Jean-Claude Juncker a refuzat, de asemenea, "instituirea unor jurisdictii paralele secrete", referindu-se astfel la procedura de arbitraj a conflictelor comerciale, aparata de catre americani si respinsa de o serie de state europene.

"Suntem spatii (cu state) de drept", a subliniat el. 

In contextul in care mai multe state si opozanti fata de tratat reclama in zadar publicarea mandatului de negociere incredintat Comisiei, Juncker si-a exprimat dorinta ca "aceste negocieri sa fie in centrul unei transparente maxime". "Daca noi nu publicam documentele aferente, acest acord va esua in fata opiniei publice, a acestui Parlament si parlamentelor nationale", a avertizat el. "Sa fim mai transparenti, sa nu dam impresia ca vrem sa ascundem ceva", a indemnat el.